
Vastgoedwaardering
Krijg inzicht als een taxateur en leer de waarde van je eigen vastgoed bepalen.

Bij het investeren in vastgoed kom je veel verschillende begrippen tegen. In deze blog geven we je een toelichting op veel voorkomende begrippen die voorkomen bij de waardebepaling van vastgoed en beleggen in commercieel vastgoed. Deze kom je dus ook tegen in taxatierapporten en spelen een grote rol als je vastgoed gaat verhuren. Heb je al vastgoed gekocht of overweeg je om te starten met beleggen, kijk dan snel verder naar deze begrippen. Wil je meer weten over het vastgoedbeleggen, volg dan onze introductiecursus of één van onze andere modules.
Zie ook onze andere Blog: Herstel van de pandemie; wat is de impact op de waardering van vastgoed?
Bruto vloeroppervlak (BVO)
Dit betreft de vloeroppervlakte van de ruimte, dan wel van meerdere ruimten van een vastgoedobject gemeten op vloerniveau langs de buitenomtrek van de (buitenste) opgaande scheidingsconstructie, die de desbetreffende ruimte(n) omhullen. De BVO van een gebouw is de som van de bepaalde BVO van alle tot het gebouw behorende binnenruimten. Bovendien moet tot de BVO van een gebouw worden gerekend:
De oppervlakte van buitenruimten zoals loggia's, balkons, niet gesloten galerijen, dakterrassen en dergelijke worden niet tot de BVO van een gebouw gerekend.
Netto vloeroppervlak (NVO)
NVO van een ruimte, dan wel de som van de netto vloer oppervlakten van meerdere ruimten, gemeten op vloerniveau tussen de begrensde opgaande scheidingsconstructie van de afzonderlijke daartoe behorende ruimte(n).
Bij bepaling van de NVO wordt niet meegerekend
Verhuurbaar vloeroppervlak (VVO)
VVO wordt gebruikt in relatie tot kantoren of kantooreenheden. De VVO van een ruimte of een groep ruimten is de oppervlakte, gemeten op vloerniveau, tussen de opgaande scheidingsconstructies, die de desbetreffende ruimte of groep van binnenruimten omhullen. Bij de bepalingen van de VVO wordt niet meegerekend:
Vormfactor
Definitie: de vormfactor is de verhouding tussen het verhuurbare vloeroppervlak van een gebouw en het totale (bruto) vloeroppervlak.
Vormfactor = VVO / BVO
De vormfactor geeft dus aan of in het gebouw veel vloeroppervlak in gebruik is voor transportruimte (lift, galerij), luchtbehandelingsinstallaties, gevels (dikte muren, balkons), e.d. Voor woningen geldt een vormfactor van 0,8 als efficiënt. Voor kantoren ligt de vormfactor vaak wat hoger, hierbij is 0.85 efficiënt.
Wil je meer inzicht krijgen in het gebruik van deze begrippen in de praktijk, of ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in verdieping op bepaalde onderwerpen bij het beleggen in commercieel vastgoed? Kijk dan eens naar ons aanbod vastgoed trainingen en kijk welke opleiding je aanspreekt:
Tijdens onze trainingen krijg je inzicht in de vastgoedmarkt. Aan de hand van praktijkvoorbeelden nemen de trainers je mee in alle aspecten die een rol spelen in het beleggen in vastgoed.
Kijk op deze pagina voor een compleet overzicht van onze vastgoedopleidingen.