Huurrecht woonruimte

Maak kennis met de belangrijkste begrippen binnen het huurrecht woonruimte en voorkom nare verrassingen.
 • Belangrijkste begrippen binnen het huurrecht woonruimte
 • Rechten en plichten van huurder en verhuurder
 • Kansen en risico’s in het huurcontract

In de opleiding Huurrecht woonruimte wordt onder meer stilgestaan bij de kernbegrippen uit het huurrecht voor woonruimte. Daarnaast komt de bescherming van de huurder, de regelgeving over huurprijzen, indexatie, reparaties/renovaties, medehuur, onderhuur en het eindigen van de huur aan bod.

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

5

Totale kosten Meer info

€ 625

Aantal dagen

1

Overzicht

Over de opleiding Huurrecht woonruimte

Huurrecht woonruimtes is een belangrijk item voor beleggers. Waar moet je als verhuurder in woonruimtes bij stil staan en welke situaties kunnen er op je pad komen? En belangrijker, hoe ga je er dan mee om?

De trainer die deze opleiding verzorgd is in het dagelijks leven werkzaam als advocaat, onder andere in huurrecht woonruimtes, en neemt je mee in de belangrijkste juridische aspecten die van belang zijn voor een vastgoedbelegger. Tijdens de training huurrecht woonruimte zal zij stil staan bij het herkennen van juridische knelpunten bij verhuursituaties, gewijzigde regels voor de vaststelling en de regelgeving rondom de huurprijzen van woonruimtes.

Mocht een huurder een woonruimte huren en de huurprijs te hoog vinden dan heeft deze het recht om de huurprijs te laten toetsen bij de huurcommissie, binnen 6 maanden na aanvang van het contract. Het is als verhuurder daarom van groot belang om met zekerheid, voorafgaand aan het huurcontract, zelf te kunnen vaststellen of de woonruimte in de geliberaliseerde of niet-geliberaliseerde huursector valt. Is de woning ten onrechte geliberaliseerd dan kan dit flinke consequenties voor jou als verhuurder hebben.

Ook wordt er tijdens deze cursus huurrecht woonruimte, stil gestaan bij de rechten en plichten van de huurder en verhuurder. Welke opzegmogelijkheden heb je als verhuurder, wanneer kan je hier een beroep op doen en welke regels gelden er rondom de beëindiging van de huurovereenkomst? Als je hier als verhuurder kennis van hebt, weet je beter hoe je hier mee om kunt gaan en welke consequenties dit heeft voor jou.

De opleiding Huurrecht woonruimte kent een praktisch gedeelte en laat je kennismaken met de belangrijkste begrippen en consequenties binnen het huurrecht wonen. Na afronding van deze training heb je een goed beeld van de juridische zaken die kunnen spelen bij verhuur van woonruimtes, hoe je hier op kunt acteren en welke impact dit op jou als vastgoedbelegger kan hebben.

De module Huurrecht woonruimte is onderdeel van het Totaalpakket Vastgoedbeleggen. Het gehele Totaalpakket Vastgoedbeleggen bestaat uit 5 modules en een aantal verdiepingsmodules. Bij iedere module is het mogelijk om vooraf vragen of een case toe te sturen die tijdens de opleiding behandeld wordt. Zo bieden wij maatwerk dat aansluit op je persoonlijke vragen en behoeftes.

Over het Totaalpakket Vastgoedbeleggen

Het pakket bevat de volgende modules:
1. Vastgoedrekenen
2. Vastgoedfinancieren
3. Huurrecht woonruimte
4. Fiscale en juridische aspecten bij beleggen in vastgoed
5. Vastgoedwaardering

Je kunt alle modules in willekeurige volgorde volgen. Ze staan op zichzelf, maar veel van onze cursisten kiezen ervoor om zich in te schrijven voor het gehele Totaalpakket. Deze stel je zelf samen door in het opmerkingenveld op het inschrijfformulier te noteren welke module je wanneer wilt volgen. Zo zijn er cursisten die alle modules kort op elkaar plannen, maar er zijn er ook die het uitsmeren over een langere periode. Alles kan!

Schrijf je hier in voor het Totaalpakket Vastgoedbeleggen:

Totaalpakket Vastgoedbeleggen

Weet je nog niet zo goed of het pakket iets is voor jou? Volg dan heel laagdrempelig de introductie cursus. Hier worden alle modules in vogelvlucht toegelicht en worden de actualiteiten omtrent vastgoedbeleggen besproken. Besluit je daarna alsnog één of meerdere modules te volgen? Dan ontvang je het inschrijfgeld voor de introductie cursus terug!

Meer informatie over de introductiecursus:

Introductie vastgoedbeleggen

Verdiepingsmodules

Heb je het gehele Totaalpakket al gevolgd en ben je op zoek naar verdieping? De volgende modules zijn een goede aanvulling op het Totaalpakket Vastgoedbeleggen:

1. Huurrecht bedrijfsruimte
2. Puntentelling woonruimte
3. Schenken en erven van commercieel vastgoed

4. Rendementsverhoging door splitsing van vastgoed

5. VVE en appartementsrechten
6. Verduurzaming van vastgoed

Gerelateerde Blog items:

IBD en FOI

Succesvolle samenwerking met vastgoed belang

Actualiteit huurrecht

Investeren in vastgoed - een vak apart

Nieuwe vastgoedfinanciers actief

Voorproefje: Permanent Actueel Commercieel Vastgoed

5 tips om uw koopwoning verhuurbaar te maken

Je hebt je eerste pand gekocht, wat nu?

Woning aanhouden om te verhuren - keep to let

Opleidingstraject

 • Geen vooropleiding vereist
 • Trainingsdag (6 uur)
Leerdoelen

Leerdoelen

 • Omgaan met vragen en eisen van huurders;
 • Juridische knelpunten herkennen;
 • De rechten van huurder en verhuurder;
 • Verplichtingen van de huurder en de verhuurder;
 • De mogelijkheden die de huurder ter beschikking staan om de huurprijs aan te vechten;
 • Opzegmogelijkheden van de verhuurder en de regels rondom beëindiging van de huurovereenkomst;
 • De gewijzigde regels voor de vaststelling van de huurprijs en het woningwaarderingsstelsel;
 • Reparaties en renovaties;
 • De mogelijkheden en obstakels van onderhuur en medehuur.
Docent

Elsje de Bie

Trainer

Elsje studeerde privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam, en mededingingsrecht aan de City Law School in Londen. Zij werkt sinds 2011 als advocaat. Haar stage liep ze bij een groot kantoor in Amsterdam waarna ze een jaartje bij een kleiner kantoor in Den Haag werkte. Sinds 2015 is ze in dienst bij Hielkema & co advocaten in Amsterdam, een kantoor dat is gespecialiseerd in het huurrecht voor woon- en bedrijfsruimte. Elsje is lid van de Vereniging van Huurrecht Advocaten. Haar cliënten zijn voornamelijk woningcorporaties en (particuliere) beleggers. Elsje doceert regelmatig op het gebied van het huurrecht.

Data & Locaties

Kies een startdatum en locatie

8 februari 2023
Amsterdam
Lesdagen
8 februari 2023 10:00 - 16:00
Locatie
Vastgoedbelang (Margriettoren, 9e etage)
Haaksbergweg 75
1011 BR Amsterdam
7 maart 2023
Virtual Classroom
Lesdagen
7 maart 2023 09:00 - 12:00
8 maart 2023 09:00 - 12:00
Locatie


Virtual Classroom
6 juni 2023
Delft
Lesdagen
6 juni 2023 10:00 - 16:00
Locatie
Art Centre Delft
Rotterdamseweg 205
2629 HD Delft
6 september 2023
Amsterdam
Lesdagen
6 september 2023 10:00 - 16:00
Locatie
Vastgoedbelang (Margriettoren, 9e etage)
Haaksbergweg 75
1011 BR Amsterdam
30 oktober 2023
Virtual Classroom
Lesdagen
30 oktober 2023 09:00 - 12:00
31 oktober 2023 09:00 - 12:00
Locatie


Virtual Classroom
1 december 2023
Berkel-Enschot
Lesdagen
1 december 2023 10:00 - 16:30
Locatie
FOI
Bosschweg 40
5056 KC Berkel-Enschot
Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €625,-

Indien lid Vastgoed Belang zijn de kosten €525 ,-

Indien je het gehele Totaalpakket Vastgoedbeleggen wil volgen is de totale investering €2.850,- en ontvang je tevens gratis het boek "Bouwen aan beleggingspanden".
Ben je lid van Vastgoed Belang? De kosten zijn dan €2.450,-.

En is inclusief:

 • Koffie/ thee
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Opleidingsmateriaal, zoals handouts, literatuur en een map
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Naast de interessante materie was de docente erg bedreven in het enthousiasmeren van de groep d.m.v. een goede balans in behandeling van de stof t.o.v. participatie van de deelnemers, de cursus was precies lang genoeg om volledig gefocust te blijven. S. Geels
Interessant met goede praktijk voorbeelden. K. Gerdes - Pandomo Makelaars
Interessante onderwerpen. Goed gedoceerd en interactief. D. Ooteman - Rabobank
Ik vond het een goede opleiding, waarin een goede structuur is opgezet. Ook zijn er goede voorbeelden besproken en was er zeer veel ruimte voor inspraak. R. van Heeswijk
Deze opleiding was boven mijn verwachtingen. Het maakte deel uit van de leergang, maar heeft met praktische voorbeelden zeer geholpen. Inhoudelijk goed. Prettig gegeven presentatie. Klassikaal ipv online, hierdoor een goede dynamiek tussen deelnemers. R. Boogers
Het was een prettige sessie. Met een groep van 5 personen is een virtual classroom een goed alternatief en is er een goede interactie mogelijk. G. Bemelmans - Peculium
Ik vond het een interessante sessie met een goede en betrokken docent die over veel praktijkervaring beschikt. A. Kerr
Elsje is een prettig spreekster, legt helder en duidelijk uit. Doordat wij maar met 5 cursisten waren, heb ik dit als prettig ervaren. Daarnaast zijn er regelmatig pauzes ingelast. A. van der Kaap
Praktische cursus met interessante voorbeelden. Virtual classroom was super, werkte goed! P. Dijkgraaf-Mol - Rabobank
Prima interactie en informatie overdracht. Goede headsup met mail inzake wijze van inloggen en op voorhand informatie. Daarnaast werd er snel geschakeld toen inlog niet helemaal goed verliep. J. Mens - Rabobank

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd