Vastgoedrekenen

Leer de belangrijkste begrippen en rekentechnieken om jouw vastgoedinvesteringen juist te onderbouwen.
 • Vastgoed rekentechnieken om te komen tot een juiste investeringsbeslissing
 • Belangrijkste begrippen in het vastgoedrekenen (BAR/NAR/Yield/DCF)
 • Maak gebruik van ontwikkelde vastgoedrekenmodellen

Leer vastgoedrekentechnieken en vastgoedrekenmodellen gebruiken om te komen tot een goed onderbouwde vastgoed investeringsbeslissing.

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

5

Totale kosten Meer info

€ 625

Aantal dagen

1

Overzicht

Over de opleiding Vastgoedrekenen

In de opleiding vastgoedrekenen staan de vastgoedrekentechnieken en de cijfermatige inzichten bij een vastgoedbelegging centraal. Je krijgt inzicht in de belangrijke begrippen die spelen bij het vastgoedrekenen. Tijdens de training vastgoedrekenen wordt er stil gestaan bij de begrippen: Bruto Aanvangsrendement (BAR), Netto Aanvangsrendement (NAR), Discounted Cash Flow (DCF) en de Yield. Wat betekenen deze begrippen? Hoe interpreteer je ze en nog belangrijker, hoe gebruik je ze op de juiste manier in je rekenmodel?

De trainer besteedt uitgebreid aandacht aan de waardeberekening en de uitgangspunten die hieraan ten grondslag liggen. Zo krijg je inzicht in de uitgangspunten en wordt middels berekeningen duidelijk welke belangen er spelen bij verschillende partijen in de vastgoedinvestering.

Als deelnemer ontvang je een door FOI ontwikkeld rekenmodel. De cursus vastgoedrekenen kent een groot praktisch gedeelte. Tijdens dit deel leer je het vastgoedmodel te gebruiken en toe te passen. Vastgoedrekenmodellen geven inzicht in de vastgoedinvestering en wat er bijvoorbeeld met het rendement of de waardering gebeurt als een variabele wijzigt. Zo leer je op een praktische manier om je beslissingen en investeringen inzichtelijk te maken en op een gedegen manier te onderbouwen.

Het model is na de training geschikt om zelf te gebruiken en toe te passen op de eigen vastgoedportefeuille en vastgoedbeslissingen. Ook is het mogelijk om voorafgaand aan de cursus vragen of een case toe te sturen die tijdens de training behandeld zal worden. Zo bieden wij onze deelnemers maatwerk dat aansluit bij de vragen van de deelnemers.

De opleiding Vastgoedrekenen is onderdeel van het Totaalpakket Vastgoedbeleggen. Het gehele Totaalpakket Vastgoedbeleggen bestaat uit 5 modules en een aantal verdiepingsmodules. Bij iedere module is het mogelijk om vooraf vragen of een case toe te sturen die tijdens de opleiding behandeld wordt. Zo bieden wij maatwerk dat aansluit op je persoonlijke vragen en behoeftes.

Over het Totaalpakket Vastgoedbeleggen:

Het pakket bevat de volgende modules:

1. Vastgoedrekenen
2. Vastgoedfinancieren
3. Huurrecht woonruimte
4. Fiscale en juridische aspecten bij beleggen in vastgoed
5. Vastgoedwaardering

Je kunt alle modules in willekeurige volgorde volgen. Ze staan op zichzelf, maar veel van onze cursisten kiezen ervoor om zich in te schrijven voor het gehele Totaalpakket. Deze stel je als het ware zelf samen door in het opmerkingenveld op het inschrijfformulier te noteren welke module je wanneer wilt volgen. Zo zijn er cursisten die alle modules kort op elkaar plannen, maar er zijn er ook die het uitsmeren over een langere periode. Alles kan!

Schrijf je hier in voor het Totaalpakket Vastgoedbeleggen:

Totaalpakket Vastgoedbeleggen

Weet je nog niet zo goed of het pakket iets is voor jou? Volg dan heel laagdrempelig de introductie cursus. Hier worden alle modules in vogelvlucht toegelicht en worden de actualiteiten omtrent vastgoedbeleggen besproken. Besluit je daarna alsnog één of meerdere modules te volgen? Dan ontvang je het inschrijfgeld voor de introductie cursus terug!

Meer informatie over de introductiecursus:

Introductie vastgoedbeleggen

Je kunt alle modules in willekeurige volgorde volgen. Ze staan op zichzelf, maar veel van onze cursisten kiezen ervoor nadat ze de introductiecursus hebben gevolgd om zich in te schrijven voor het gehele totaalpakket.

Verdiepingsmodules

Heb je het gehele Totaalpakket al gevolgd en ben je op zoek naar verdieping? De volgende modules zijn een goede aanvulling op het Totaalpakket Vastgoedbeleggen:

1. Huurrecht bedrijfsruimte

2. Puntentelling woonruimte

3. Schenken en erven van commercieel vastgoed

4. Rendementsverhoging door splitsing van vastgoed

5. VVE en appartementsrechten

6. Verduurzaming van vastgoed

Gerelateerde Blog items:

IBD en FOI

Succesvolle samenwerking met Vastgoedbelang

Investeren in vastgoed - een vak apart

Nieuwe vastgoedfinanciers actief

5 tips om uw koopwoning verhuurbaar te maken

Video rendement op je vastgoedinvestering

Je hebt je eerste pand gekocht, wat nu?

Woning aanhouden om te verhuren - keep to let

Opleidingstraject

 • Geen vooropleiding vereist
 • Trainingsdag (6 uur)
Leerdoelen

Leerdoelen

 • De waarde en het rendement van vastgoed bepalen;
 • Actuele ontwikkelingen in de verschillende vastgoedmarkten (woning, winkel, kantoor, bedrijfsruimte);
 • Inschatten van de invloed van actuele ontwikkelingen in de vastgoedmarkt op de waarde en financieringsmogelijkheden;
 • Belangrijke begrippen in het vastgoedrekenen (BAR, NAR, Yield, DCF) en de invloed hiervan op de waarde;
 • Beoordeling van het bruto- en netto aanvangsrendement (BAR/NAR) en het rendement op het eigen vermogen middels de yieldcurve;
 • Gebruik van vastgoed-rendementsmodellen;
 • Invloed van aspecten zoals rente, huurfactor en indexering op het rendement laten zien middels het rendementsmodel;
 • Diverse vormen van beleggingsonroerendgoed, zoals woningen, bedrijfspand, kantoorpand en industriehal;
 • Verdieping in de voor- en nadelen bij de investering in verschillende vormen van beleggingsonroerendgoed en het bijbehorende rendement;
 • Een kostprijsdekkende huur- of verkoopprijs berekenen;
 • Een pand in eigen gebruik versus een investeringsobject;
 • Hoe ontwikkelt zich de verhouding vraag en aanbod en wat is het effect hiervan op de korte én lange termijn?
Docent

Jaap Huurnink

Partner & trainer

Vanaf 2009 is Jaap Huurnink directeur en medevennoot van FOI. Voor die tijd is hij al geruime tijd actief geweest als trainer en financieringsspecialist binnen FOI. Aanleiding van de stap naar mede-eigenaar van FOI is de sterke kracht van praktische toepasbaarheid/insteek van de aangeboden opleidingen en trainers. ‘Met passie mensen leren wat ze kunnen gebruiken in de dagelijkse financiële praktijk’, is het doel van Jaap. Onderwerpen waarin Jaap zich onder andere gespecialiseerd heeft zijn, liquiditeit en cashflow binnen bedrijven. Jaap is begeleider van verandertrajecten en financieringscoach, ook is hij een inspirerend trainer en spreker.

Zijn werkervaring is opgebouwd van gekwalificeerd economiedocent naar interimwerk als financieringscoach op zakelijk financieringsgebied, en het adviseren van banken met problemen op het gebied van interne audits. Dit alles om de kwaliteit van medewerkers en hun financieringsvragen te verbeteren. Jaap is mede grondlegger van trainingen vormgegeven vanuit didactische concepten met als ferm fundament FOI’s Pijleroverzicht, dat door o.a. Nederlandse banken wordt ingezet omdat het feilloos financiële risico’s blootlegt.

Data & Locaties

Kies een startdatum en locatie

17 april 2024
Virtual Classroom
Lesdagen
17 april 2024 09:00 - 12:00
19 april 2024 09:00 - 12:00
Locatie


Virtual Classroom
12 juni 2024
Woerden
Lesdagen
12 juni 2024 10:00 - 16:00
Locatie
KAS Meeting Eventlocatie
De Bleek 13
3447 GV Woerden
11 september 2024
Amsterdam
Lesdagen
11 september 2024 10:00 - 16:00
Locatie
Vastgoedbelang (Margriettoren, 9e etage)
Haaksbergweg 75
1011BR Amsterdam
17 oktober 2024
Virtual Classroom
Lesdagen
17 oktober 2024 09:00 - 12:00
18 oktober 2024 09:00 - 12:00
Locatie


Virtual Classroom
3 december 2024
Gilze
Lesdagen
3 december 2024 10:00 - 16:00
Locatie
Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg
Klein Zwitserland 8
5126 TA Gilze
Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €625,-

Indien lid Vastgoed Belang zijn de kosten €550,-

Indien je het gehele Totaalpakket Vastgoedbeleggen wil volgen is de totale investering €2.850,-. Ben je lid van Vastgoed Belang? De kosten bedragen dan €2.600,-.

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 5 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Zeer tevreden over de geboden stof en de aangereikte hulpmiddelen. Ik beveel FOI van harte aan voor de aspirant vastgoedbelegger maar ook voor de professionele veteranen. L. van Tienhoven
Ik heb kennis en informatie verkregen die ik zocht. De opleiding voldeed dus zeker aan mijn verwachting. Ik heb geleerd om op een andere wijze naar de materie te kijken waardoor ik een meer realistisch beeld vorm. J. ten Tije
Fijne training met interactie en diverse praktijkvoorbeelden. Benieuwd naar de rest van de leergang! J. Konings

Studieadvies nodig?

Neem contact op
Vastgoed Belang logo 2lijn roze

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd