Scenario analyse (incl. E-learning)

Scenario denken is een belangrijk hulpmiddel om beslissingen te nemen als de onzekerheid van de scenario's heel hoog is.
 • Achtergrond en belang van een scenario-analyse;
 • Ontwikkelen en selecteren van hypotheses – uitgangspunten voor een best en worst case scenario;
 • E-learning ter voorbereiding met de basisbegrippen en daarna een opleidingsdag met veel praktijkcasussen.

De kunst van het maken van strategische keuzes op basis van scenario analyse, levert een verbinding op tussen de wereld van "what ifs" en die van een besluitvormingsproces met beide benen op de grond. Tijdens de training worden veel praktijkcasussen gebruikt.

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

6

Totale kosten Meer info

€ 620

Aantal dagen

1

Overzicht

Over de opleiding Scenario analyse

Scenario denken is een belangrijk hulpmiddel om beslissingen te nemen als de onzekerheid van de scenario's heel hoog is. Het helpt bij strategische keuzes.

Scenario planning is geen toekomst voorspellen maar veel meer een poging de mogelijkheden te beschrijven. Het resultaat van een scenario analyse is een aantal verschillende toekomstmogelijkheden te onderscheiden. De uitdaging is hoe je met die verschillende toekomstscenario's om moet gaan.

De kunst van het maken van strategische keuzes op basis van scenario analyse, levert een verbinding op tussen de wereld van "what ifs" en die van een besluitvormingsproces met beide benen op de grond.

Tijdens de training scenario analyse staat centraal, de prognose; Wat als de prognose niet wordt gehaald? 1) Welk effect heeft dit op de onderneming? 2) Welk effect heeft dit op de financiering?

Ter voorbereiding op de opleiding wordt de e-learning 'Scenario analyse' ter beschikking gesteld, zodat de kennis al in de voorbereidingsfase is opgedaan en tijdens de opleidingsdag voornamelijk bij praktijksituaties en voorbeelden kan worden stilgestaan.

Blog: ontwikkelen op intensief beheer

Opleidingstraject

 • Geen vooropleiding vereist
 • E-learning Scenario analyse (2 uur)
 • Trainingsdag (6 uur)
Leerdoelen

Leerdoelen

 • Achtergrond en belang van een scenario-analyse opstellen;
 • Een balans na kredietverlening opstellen en toelichten;
 • Inzicht in de gevolgen van een mutatie op een of meerdere balansposten c.q. verlies- en winstposten;
 • Kunnen bepalen of een prognose (van de accountant) realistisch is onder andere door deze te toetsen aan de marktkennis, sectorkennis en de economie;
 • Ontwikkelen en selecteren van hypotheses - uitgangspunten voor een best en worst case scenario;
 • Kan toelichten wat de (financiële) gevolgen zijn wanneer een prognose niet is gehaald;
 • Effect op de onderneming en de bank/financiering wanneer de prognose niet wordt gehaald;
 • Strategie bepaling op basis van de scenario analyse - wat zijn de gevolgen voor de bank;
 • Een best en worst scenario opstellen en bespreken met de klant;
 • Kunnen inschatten wat de consequenties van een best en worst scenario zijn;
 • Bijsturen/monitoren op basis van de benoemde scenario's (budget versus realisatie);
 • Creëren van bewustzijn bij de klant, vergroot de acceptatie van de uiteindelijke strategie.
Docent

Jorrit van Eck

Partner & Trainer

Drs. J.G.H.J.M. van Eck (Jorrit) studeerde Bestuurlijke Informatiekunde aan de Universiteit van Tilburg. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaringen in het bankwezen, hoofdzakelijk in het zakelijke domein zowel als specialist als in diverse management functies. Hierbij was hij commercieel actief in zowel het grootzakelijke segment als voor MKB ondernemingen. In deze periode gebruikt Jorrit zijn ruime ervaring ook als trainer, hierbij hecht hij veel waarde aan de toepasbaarheid van de opgedane kennis.
Zijn kennis op het gebied van financiële analyse, zakelijke kredietverlening en -beoordeling zet hij in als trainer voor FOI en bij de contacten met opdrachtgevers en het invullen van hun vragen. Vanaf 2018 is Jorrit ook als partner verbonden aan FOI.

Data & Locaties

Data & Locaties

Deze opleiding is op dit moment niet als open opleiding gepland. Je kunt de opleiding individueel of incompany volgen met collega’s of je interesse kenbaar maken via de knop voorinschrijven.

Incompany of 1-op-1 opleiding

Wij verzorgen al onze opleidingen ook incompany of individueel. Als meerdere collega’s interesse hebben in dezelfde opleiding is het al snel voordelig om de opleiding incompany te organiseren. Wij zorgen er dan ook voor dat de opleiding volledig wordt afstemd op jou/jullie leerdoelen en praktijk. Voor meer informatie hierover, bel gerust of vraag een offerte aan.

Voorinschrijven

Door middel van voorinschrijven kun je je interesse kenbaar maken voor deze opleiding. Zodra wij voldoende geinteresseerden hebben voor deze opleiding, zullen wij deze inplannen en jou op de hoogte brengen.

Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €620,-

Dit bestaat uit:

 • Trainingsdag: €495,-
 • E-learning: €125,-

En is inclusief:

 • Koffie/ thee en een verzorgde lunch
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Opleidingsmateriaal, zoals handouts, literatuur en een map
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Ter voorbereiding op de training dien je de e-learning Scenario analyse te volgen. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de totale trainingskosten.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Een van de eerste cursussen waar ik écht wat heb geleerd. Vaak zijn het toch trainingen met herhalingen, maar voor mijn gevoel ging dit dieper, waarbij creatief denkvermogen een grote rol speelde. A. Stoelwinder
Verfrissende opleiding! J. van Gal
Prettig lesgegeven, met genoeg aansluiting op de praktijk en ruimte voor interactie. Jozien ten Apel

Studieadvies nodig?

Marleen van de Sande

info@foi.nl
31 (0) 13 - 538 51 20

Marleen
Neem contact op

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd