Hoe analyseer ik een jaarrekening? (incl E-learning)

Leer jaarrekeningen van ondernemingen snel analyseren om zo de financiële positie ervan te bepalen
 • Jaarrekening snel en efficiënt analyseren en beoordelen
 • Financiële ratio’s berekenen en beoordelen
 • Online E-learning + efficiënte analyse tools

Jaarrekeningen zijn een belangrijk onderdeel om de financiële situatie van een onderneming te bepalen. Hoe efficiënter je de balans, winst & verliesrekening en kasstroomoverzicht kunt analyseren, des te beter. Weten hoe je dit kunt bereiken? Schrijf je dan nu in voor deze ééndaagse opleiding!

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

12

Totale kosten Meer info

€ 950

Aantal dagen

2

Overzicht

Over de opleiding Hoe analyseer ik een jaarrekening?

Of het nu gaat om de jaarrekening van een onderneming, zakelijke relatie, huurder, leverancier of een afnemer: inzicht in de jaarrekening en de financiële situatie van je relatie(s) is op vele momenten erg waardevol.

Geen zin om hier uren aan te besteden? Tijdens deze tweedaagse opleiding leer je snel en efficiënt de jaarrekening lezen en kan je de belangrijkste kernpunten beoordelen om de financiële positie van jouw relatie in te schatten.

Zo leer je om in een oogopslag te kijken naar kernpunten zoals; de hoogte van de solvabiliteit, ontwikkelingen in het werkkapitaal en de cashflow. Hoe verhouden deze ontwikkelingen in de jaarrekening zich tot de voorgaande jaren? Zijn ze logisch te verklaren door het lezen van de toelichting of levert een diepgaande analyse alleen maar meer vraagtekens op?

Belangrijke ratio’s die behandeld worden tijdens de training zijn de ICR, DSCR en de Solvabiliteitsratio. Naast het berekenen van deze ratio’s leer je ze ook interpreteren en een link te leggen naar de outlook/recente ontwikkelingen in de jaarrekening. Dit laatste is vooral belangrijk zodat je als financieel professional tijdig kunt inspelen op ratio’s die mogelijk onder druk komen te staan.

Door het gestructureerd analyseren van de balans en winst & verliesrekening leer je te komen tot een deskundig oordeel bij de besluitvorming inzake het verstrekken van een krediet, revisie of een deelneming.

Er wordt veelvuldig geoefend met praktijkcasuïstiek, zodat je na het volgen van de cursus de jaarrekeninganalyse makkelijk in de praktijk kunt brengen. Het is mogelijk om vooraf vragen of casuïstiek toe te sturen die tijdens de cursus behandeld wordt. Kortom, na het volgen van deze opleiding heb je grip op de cijfers!

Voorafgaand aan de opleiding krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van FOI. Ter voorbereiding dien je de E-learning Jaarrekening analyse te maken. Deze E-learning bevat theoretische kennis over balanslezen, waardoor de training nóg praktijkgerichter en effectiever zal verlopen. De E-learningmodule is 1 jaar online beschikbaar waardoor je de stof van de opleiding steeds kunt herhalen. Hierdoor worden de leerdoelen beter geborgd in de praktijk.

Opleidingstraject

 • Geen vooropleiding vereist
 • E-learning Jaarrekeninganalyse (2 uur)
 • Trainingsdag 1 (6 uur)
 • Trainingsdag 2 (6 uur)
Leerdoelen

Leerdoelen

 • Analyseren en verbanden kunnen leggen tussen de balans en de verlies- en winstrekening;
 • Diverse financiële ratio’s kunnen berekenen en interpreteren;
 • De financiële status van een onderneming bepalen aan de hand van de geanalyseerde jaarcijfers;
 • Prognosticeren aan de hand van de historische cijfers;
 • Middels kasstroomoverzichten en liquiditeitsprognoses inzicht verschaffen in de liquiditeiten van de organisatie;
 • Winstbeïnvloeding binnen de jaarrekening herkennen;
 • Een deskundig oordeel geven bij de besluitvorming inzake kredietverlening, revisie of deelneming;
 • Kasstroomanalyse versus rentabiliteit;
 • In staat zijn een relatie te leggen tussen cashflow en solvabiliteit en cashflow en werkkapitaal;
 • Herwaardering en voorziening latente belasting en de invloed daarvan op het nettoresultaat;
 • Vaste activa, economische ouderdom en huur versus eigendom.
Docent

Jorrit van Eck

Partner & Trainer

Drs. J.G.H.J.M. van Eck (Jorrit) studeerde Bestuurlijke Informatiekunde aan de Universiteit van Tilburg. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaringen in het bankwezen, hoofdzakelijk in het zakelijke domein zowel als specialist als in diverse management functies. Hierbij was hij commercieel actief in zowel het grootzakelijke segment als voor MKB ondernemingen. In deze periode gebruikt Jorrit zijn ruime ervaring ook als trainer, hierbij hecht hij veel waarde aan de toepasbaarheid van de opgedane kennis.
Zijn kennis op het gebied van financiële analyse, zakelijke kredietverlening en -beoordeling zet hij in als trainer voor FOI en bij de contacten met opdrachtgevers en het invullen van hun vragen. Vanaf 2018 is Jorrit ook als partner verbonden aan FOI.

Data & Locaties

Kies een startdatum en locatie

30 mei 2024
Virtual Classroom (VOL)
Lesdagen
30 mei 2024 09:00 - 12:00
31 mei 2024 09:00 - 12:00
4 juni 2024 09:00 - 12:00
7 juni 2024 09:00 - 12:00
Locatie


Virtual Classroom (VOL)
2 oktober 2024
Gilze
Lesdagen
2 oktober 2024 09:00 - 16:00
11 oktober 2024 09:00 - 16:00
Locatie
Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg
Klein Zwitserland 8
5126 TA Gilze
5 december 2024
Virtual Classroom
Lesdagen
5 december 2024 09:00 - 12:00
6 december 2024 09:00 - 12:00
10 december 2024 09:00 - 12:00
13 december 2024 09:00 - 12:00
Locatie


Virtual Classroom
Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €950,-

En is inclusief:

 • Koffie/ thee en een verzorgde lunch
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Toegang tot onze online leeromgeving met persoonlijk dashboard waar de opleidingsmaterialen beschikbaar worden gesteld
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Ter voorbereiding op de training dien je de e-learning Jaarrekening analyse te volgen. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de totale trainingskosten.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Zeer goede uitleg. Ook inhoudelijk was de cursus van hoog niveau. Jorrit kan goed uitleggen en is daarnaast ook zeer behulpzaam tijdens de casuïstiek.
Training was met de middelen goed voor te bereiden. Prettige docent, veel praktijkkennis. Voldoende stof tijdens de dag, duidelijke cases.
De informatie werd luchtig en helder gebracht. Daarnaast bracht de vele interactie extra energie en kennisdeling met zich mee, erg fijn.

Studieadvies nodig?

Marleen van de Sande

info@foi.nl
31 (0) 13 - 538 51 20

Marleen
Neem contact op

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd