Ondernemersinkomen vaststellen (Hypotheek of AOV)

Hoe stel je als financieel adviseur het (toekomstige) inkomen van een ondernemer vast?
 • Interpreteren en lezen van jaarrekening onderneming
 • Juist vaststellen van inkomen van de ondernemer
 • Opstellen van complete inkomensverklaring

Als financieel adviseur wil je je klanten zo goed mogelijk adviseren. Hierbij is de inkomenssituatie van jouw klant het uitgangspunt. Bij een ondernemer is het vaststellen van dit inkomen belangrijk voor het bepalen van een veilige hypotheekhoogte, maar ook voor het afsluiten van een passende AOV.

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

6

Totale kosten Meer info

€ 495

Aantal dagen

1

Overzicht

Tijdens deze opleiding leer je welke onderdelen je moet analyseren en hoe je dit kunt doen in een zo kort mogelijk tijdsbestek om te komen tot het ondernemers inkomen. Jouw kennisniveau over de ondernemer wordt verhoogd door stil te staan bij het karakter van de ondernemer, de verschillende ondernemingsvormen, en wet- en regelgeving. Daarnaast wordt veelvuldig geoefend met het opstellen van inkomensverklaringen. Er wordt stil gestaan bij de gegevens die nodig zijn voor het opstellen van de inkomensverklaring en hoe deze gegevens verwerkt moeten worden in de inkomensverklaring of in de light-variant. Het vaststellen van het juiste inkomen voor de klant staat centraal.

Leerdoelen

Leerdoelen

 • Het verschil tussen het karakter van de ondernemer en klant in loondienst beschrijven;
 • De verschillende ondernemingsvormen opnoemen en beschrijven wat de ondernemingsvormen inhouden;
 • De documenten noemen die de ondernemer moet aanleveren ten behoeve van het adviesgesprek;
 • De jaarrekening/ balans en verlies en winstrekening van de ondernemer lezen en begrijpen;
 • De belangrijkste zaken van belang voor het inkomen van de ondernemer snel uit de jaarrekening herleiden;
 • Binnen korte tijd relevante informatie uit een IB – aangifte herleiden;
 • Juiste correcties op het inkomen toepassen en een goede onderbouwing daarvan geven in een inkomensverklaring;
 • Benodigde correctie voor vermogensopbouw kunnen berekenen en onderbouwen;
 • Snel herkennen van structuurrisico’s en juist analyseren daarvan bijv. beoordelen van RC verhoudingen met directie en groepsmaatschappijen;
 • Beoordelen van afschrijving goodwill en overige immateriële activa;
 • De juiste diepgang aanbrengen in bedrijfsanalyse en financiële analyse, zodanig dat de inkomensverklaring niet te lang wordt;
 • Relatie leggen met de branche;
 • Beoordelen van toekomstige verwachtingen.
Docent

Jaap Huurnink

Partner & trainer

Vanaf 2009 is Jaap Huurnink directeur en medevennoot van FOI. Voor die tijd is hij al geruime tijd actief geweest als trainer en financieringsspecialist binnen FOI. Aanleiding van de stap naar mede-eigenaar van FOI is de sterke kracht van praktische toepasbaarheid/insteek van de aangeboden opleidingen en trainers. ‘Met passie mensen leren wat ze kunnen gebruiken in de dagelijkse financiële praktijk’, is het doel van Jaap. Onderwerpen waarin Jaap zich onder andere gespecialiseerd heeft zijn, liquiditeit en cashflow binnen bedrijven. Jaap is begeleider van verandertrajecten en financieringscoach, ook is hij een inspirerend trainer en spreker.

Zijn werkervaring is opgebouwd van gekwalificeerd economiedocent naar interimwerk als financieringscoach op zakelijk financieringsgebied, en het adviseren van banken met problemen op het gebied van interne audits. Dit alles om de kwaliteit van medewerkers en hun financieringsvragen te verbeteren. Jaap is mede grondlegger van trainingen vormgegeven vanuit didactische concepten met als ferm fundament FOI’s Pijleroverzicht, dat door o.a. Nederlandse banken wordt ingezet omdat het feilloos financiële risico’s blootlegt.

Data & Locaties

Data & Locaties

Deze opleiding is op dit moment niet als open opleiding gepland. Je kunt de opleiding individueel of incompany volgen met collega’s of je interesse kenbaar maken via de knop voorinschrijven.

Incompany of 1-op-1 opleiding

Wij verzorgen al onze opleidingen ook incompany of individueel. Als meerdere collega’s interesse hebben in dezelfde opleiding is het al snel voordelig om de opleiding incompany te organiseren. Wij zorgen er dan ook voor dat de opleiding volledig wordt afstemd op jou/jullie leerdoelen en praktijk. Voor meer informatie hierover, bel gerust of vraag een offerte aan.

Voorinschrijven

Door middel van voorinschrijven kun je je interesse kenbaar maken voor deze opleiding. Zodra wij voldoende geinteresseerden hebben voor deze opleiding, zullen wij deze inplannen en jou op de hoogte brengen.

Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €495,-

En is inclusief:

 • Koffie/ thee en een verzorgde lunch
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Opleidingsmateriaal, zoals handouts, literatuur en een map
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Erg duidelijke uitleg door Jaap, veel ruimte voor het stellen van vragen erg positief.
Zeer interessant en praktijkgericht. Docent Jaap Huurnink zeer kundig en ervaren.
Zeer prettige manier van lesgeven. Heel veel aan gehad!

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd