Account Achievement Bank 870902
03-04-2018
Vastgoed
Jordy Kleemans V2
Auteur Jordy Kleemans

Het MKB en haar Vastgoed

"Steeds minder incourant…, steeds meer interessant”

Nu de economie weer aantrekt vinden er op vastgoedgebied flinke verschuivingen plaats. Jordy Kleemans legt in deze blog uit hoe Vastgoed Nederland zijn voordeel kan doen met investeren in het veelal incourant geacht vastgoed van MKB ondernemingen.

Rendement versus risico

De afgelopen jaren is de druk op de vastgoedmarkt flink toegenomen. Niet alleen aan de gebruikerskant, maar zeker ook voor (internationale) beleggers die allemaal op zoek zijn naar een goed beleggingsproduct. Met name institutionele investeerders gaan grotendeels voor het ‘prime’ product. Prijzen in dit segment worden verder opgestuwd door de beschikbare ‘wall of money’ van buitenlandse investeerders die Nederland als zeer interessant beschouwen. Voor beleggers komt het punt dan ook steeds dichterbij dat zij zich moeten gaan afvragen: staan de bescheiden rendementen die ik ontvang voor het ‘prime’ vastgoed nog wel in verhouding tot het risico dat ik loop? Nu hoor ik een belegger zeggen: “waar moet ik dan in investeren?” In mijn opinie ontstaan er steeds meer kansen in het vastgoed van MKB ondernemingen.

Belangrijke vastgoedspeler

Dat het MKB in Nederland groot is wisten we al. In termen van werkgelegenheid, innovatiekracht en productie leveren deze ondernemingen een ongelooflijke bijdrage aan ons land. Minder bekend is echter de enorme omvang van de vastgoed(portefeuille) van het MKB. Uitgebreid onderzoek naar MKB-vastgoed laat zien dat dit zo’n 450 miljard Euro waard is. Een bijna niet te bevatten getal! Het MKB is daarmee een zeer grote vastgoedspeler in Nederland. Veel van dit vastgoed (ruim 600 miljoen vierkante meter, ruim 12 keer de totale kantorenvoorraad) is op dit moment (nog) in handen van ondernemingen zelf: hier ligt een enorme kans voor beleggers.

(Mis)match?

De puzzel lijkt gemakkelijk te leggen. Investeerders zijn op zoek naar beleggingen en het MKB heeft een grote portefeuille in haar bezit en is op zoek naar kapitaal. Dit lijkt een match! Zo simpel is het helaas niet. De perceptie heerst nog steeds dat MKB vastgoed incourant is. Dit is soms helemaal waar, maar veelal ook totaal niet merken wij in de praktijk. Daarnaast vinden MKB ondernemingen het nog lastig te denken vanuit een beleggingsperspectief. Ze bouwen vastgoed dat precies past voor hun ondernemingen en houden het vastgoed graag zelf in eigendom als pensioenvoorziening.

Verschuiving

Gelukkig komt hier langzaam verandering in. Het MKB ziet meer en meer in dat investeren in vastgoed niet tot hun core business behoort en stoten hun vastgoed af. Wij zien deze ontwikkeling echt als een ‘win-win-situatie’: investeerders worden in staat gesteld te investeren in goed en betaalbaar Nederlands vastgoed, en MKB ondernemingen kunnen zich primair focussen op hun core business en lopen geen risico`s meer met hun vastgoed. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat het MKB initieel meer vanuit een investeerdersperspectief naar haar vastgoedinvesteringen kijkt. Hierdoor wordt hun vastgoed ineens veel interessanter voor investeerders.

Mijns inziens ligt de sleutel bij hoe courant of incourant vastgoed wordt neergezet. Als investeerders en MKB ondernemingen de wil hebben elkaar hierin te begrijpen, dan zijn er kansen te over voor beide partijen.

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd