Binnen FOI is er erg veel kredietkennis en ook kennis over de agrarische sector. Dat is wel precies wat wij zoeken.

ABN AMRO

​Bernd Feenstra

ABN AMRO

​Bernd Feenstra is sectormanager Tuinbouw bij ABN AMRO. FOI geeft jaarlijks een training aan de tuinbouwspecialisten van de bank.

Waarom hebben jullie voor een opleiding van FOI gekozen?

“Binnen FOI is er erg veel kredietkennis en ook kennis over de agrarische sector. Die combinatie komt niet veel voor, maar dat is wel precies wat wij zoeken.”

Jullie hebben nu een aantal keren een training gevolgd. Hebben jullie het dan over een thema of wordt er meer ingespeeld op de actualiteit?

“Wij richten ons op de ondernemer en financieren op basis van ondernemerschap. We kiezen altijd onderwerpen die daarop aansluiten. Vorig jaar hebben we het over de kredietratio’s gehad. Voor het mkb worden die gebruikt, maar je ziet ze ook steeds vaker in de glastuinbouw. Dit jaar ging het over de beoordeling van ‘zachte’ informatie zoals het afzet- en ondernemingsplan. Dat zijn belangrijke zaken, maar het is lastig daar handen en voeten aan te geven.”

Gaat het dan helemaal niet over de niet zo rooskleurige toestand van de tuinbouw?

“Doel van de training is kredietkennis vergroten. Marktontwikkelingen spelen altijd een rol bij de beoordeling van een kredietaanvraag, maar vormen niet de hoofdmoot van de training. De liquiditeitspositie is bij onze tuinbouwklanten gemiddeld overigens verbeterd in 2010 door kostenbesparende maatregelen en licht prijsherstel.”

Zijn de opleidingen goed toegespitst op waar jullie dagelijks mee te maken krijgen?

“Ja. We sturen ook van tevoren praktijkcases op. Dat werkt goed. Onze tuinbouwspecialisten hebben de training de vorige keer beoordeeld met een 8. Een van de verbeterpunten is dat er nog meer gebruik wordt gemaakt van de praktijkvoorbeelden.”

Het is dus echt een verdieping?

“Zeker, het woord opfriscursus is hier niet op zijn plaats.”

De opleidingen zijn gegeven door twee docenten Klaas Kroot en Jaap Huurnink. Hoe beviel dat?

“Ze hebben allebei een andere stijl en leggen ook andere accenten. Dat zorgt voor een prettige afwisseling.”

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd