Accountants Cool
14-08-2018
Tips
Jaap
Auteur Jaap Huurnink

Tips bij argumenteren

Wilt u de juiste koppeling tussen diepgang en lengte in uw financieringsaanvraag leren maken? Tijdens de opleidingssessies Inhoudelijk effectief schrijven staat dit centraal.

In veel spreek- of schrijfsituaties moet je in staat zijn een eigen standpunt te formuleren en dat te staven met argumenten. Jouw tekst, of jouw bijdrage aan een discussie, debat of besluitvormingsproces is pas succesvol als je anderen weet te overtuigen van jouw standpunt. Het kiezen van de juiste argumenten en onderbouwing met een duidelijke prioritering helpt hierbij. Daarbij is het ook van belang inzicht te hebben in de manier waarop je standpunten en argumenten voor lezers en luisteraars duidelijk kunt formuleren en weergeven.

Hieronder alvast 3 tips bij argumenteren!

1. Maak je standpunt en je argumenten als zodanig herkenbaar voor je lezers/gesprekspartners/publiek door indicatoren te gebruiken.

2. Maak ter voorbereiding een argumentatiestructuur. Als je een 'boomstructuur' doordacht in elkaar zet, heb je een goede kapstok voor je betoog. Bovenin de boom formuleer je wat je standpunt is. Vandaaruit lopen er verschillende 'takken' naar de argumenten die het standpunt onderbouwen. Kijk kritisch naar de formulering van standpunt en argumenten en beoordeel of het verband ertussen logisch en begrijpelijk is. Zo kun je veel kritische vragen of aanvallen op je argumentatie voor zijn. Bijvoorbeeld:

3. Een argumentatiestructuur heeft ook een belangrijke functie als analyse-instrument. Als je bijvoorbeeld moet reageren op het betoog van een ander, is het handig als je het betoog van diegene in een argumentatiestructuur kunt plaatsen. Je kunt dan snel en gemakkelijk zien waar gaten in het betoog zitten en op welke punten je het betreffende betoog dus kunt aanvallen.

Wilt u niet alleen meer over argumenteren, maar ook over bijvoorbeeld structuur en opbouw tips ontvangen? Wilt u daarnaast de juiste koppeling tussen diepgang en lengte in uw financieringsaanvraag leren maken? En daarbij veel voorkomende schrijfvalkuilen kunnen voorkomen? Volg dan de powersessies inhoudelijk effectief schrijven! Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met onze opleidingsadviseurs door een mail te sturen naar info@foi.nl of door te bellen naar 013 538 5120.

Bron tips: Eemeren, F.H. van, Grootendorst, R., & Snoeck Henkemans, A.F. Argumentatie: inleiding in het analyseren, beoordelen en houden van betogen. Groningen: Wolters-Noordhoff.

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd