Kasstroomanalyse & ratio's

Kasstroomanalyse en ratio’s zijn dé tools voor een goede financiële analyse.
 • Verschillende soorten kasstromen analyseren en interpreteren
 • Inzicht in het gebruik en de berekening van veel voorkomende ratio's
 • Online E-learning kasstroomanalyse + handige analyse tools

Het beoordelen van cashflows, ratio's en convenants vormt een belangrijk onderdeel bij het maken van een financiële analyse. De beoordeling van ratio's, convenanten en een kasstroomanalyse geeft een duidelijk beeld van de prestaties van een onderneming.

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

12

Totale kosten Meer info

€ 1.115

Aantal dagen

2

Overzicht

Over de opleiding Inzicht in cashflow en werkkapitaal

Tijdens de training leer je de beginselen, de werking en de functie van een kasstroomoverzicht als hulpmiddel in te zetten voor de financiële analyse van een onderneming. De verschillende cashflows zoals; operationele-, investerings-, financierings- en vrijekasstroom komen aan de orde. Daarnaast leer je de cashflow te berekenen bij een onderneming zodat je een goed beeld krijgt van de werking en plaats die een kasstroom in neemt bij een financiële analyse.

Zijn er opvallende toe- of afnames te zien van bepaalde posten op het kasstroomoverzicht? Welke invloed heeft dit op de kasstroom? Komt dit overeen met de toelichting? Op deze manier leer je de kasstroom te analyseren en vorm je een oordeel over de posten en de hoogte van deze posten. Zo leer je kasstroomanalyse als hulpmiddel te gebruiken bij financiële analyse en kredietbeoordeling. Na afloop van deze praktijkgerichte opleiding ben je in staat om zelfstandig een kasstroomanalyse te maken, analyseren en beoordelen.

Daarnaast leer je de belangrijkste ratio’s (zoals de Solvabiliteitsratio, de Interest Coverage ratio, de Debt Service ratio en de Debt/Ebitda) te benoemen, te berekenen en te analyseren. Ratio's en covenants zorgen ervoor dat de financieringsrisico’s beheersbaar blijven.

Door jouw analyse van de cashflows, ratio’s en convenanten is er geen ruimte voor een andere interpretatie of manipulatie van de prestaties. Hierdoor kun jij na afloop van de cursus een goed oordeel vormen over de financiële situatie van een onderneming.

Voorafgaand aan de opleiding krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van FOI. Ter voorbereiding dien je de E-learning Kasstroomanalyse te maken. Deze E-learning bevat theoretische kennis inzake cashflow analyse, waardoor de training nóg prakrijkgerichter en effectiever zal verlopen.

De E-learningmodule is 1 jaar online beschikbaar waardoor je de stof van de cursus steeds kunt herhalen. Hierdoor worden de leerdoelen beter geborgd in de praktijk.

Opleidingstraject

 • Geen vooropleiding vereist
 • E-learning Kasstroomanalyse (2 uur)
 • Trainingsdag 1 (6 uur)
 • Trainingsdag 2 (6 uur)
Leerdoelen

Leerdoelen

 • Cash flow - de definities en de variaties in berekeningswijze;
 • Opstellen van een cash flow overzicht/ kasstroomoverzicht;
 • Kasstroomanalyse als hulpmiddel bij de financiële analyse en kredietbeoordeling;
 • De verschillende kasstromen berekenen en interpreteren;
 • Vrije kasstroom berekenen;
 • Inzicht in de totstandkoming van de financieringsbehoefte door middel van de kasstroomanalyse;
 • Inzicht in de operationele, investerings- en financieringskasstroom, de impact van CAPEX, werkkapitaalmutaties en overige balansmutaties op de kasstromen;
 • Relatie tussen werkkapitaalmutaties, werkkapitaaltermijnen en het businessmodel van de onderneming;
 • Inzicht in beschikbare liquiditeiten;
 • Oordeelsvorming over de kasstromen en de juiste conclusies trekken;
 • Het bepalen en analyseren van de belangrijkste financiële ratio’s;
 • Het aanscherpen van de kritische houding door aanvragen en prognoses te beoordelen op basis van berekende kasstromen en ratio’s;
 • Probleemanalyse kunnen maken op het gebied van liquiditeit – waar en wanneer kunnen liquiditeitsproblemen ontstaan, is dit gezond en hoever kan de bank hierin meefinancieren?
Docent

Marcel Geurts

Trainer

Marcel Geurts – “Vrees niet om fouten te maken, sta er voor open van deze fouten te leren”

Na het succesvol afronden van zijn studie bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit in Groningen, heeft Marcel al 20 jaar werkervaring opgedaan in de branche. Door verschillende commerciële functies in het zakelijke segment, bezit Marcel een realistische blik en visie van de praktijk binnen de financiële sector. Enthousiast geeft hij diverse opleidingen waarin vele handvatten worden meegegeven die in de praktijk goed bruikbaar zijn. Onderwerpen die hem sterk liggen zijn kredietrapportage en financiële analyse. Daarnaast is hij financieringscoach, waarin hij actief personen op de werkvloer begeleid op basis van persoonlijk sterke punten en talenten. Hierin ligt een positieve nadruk op onderwerpen die nog verbeterd of verder ontwikkeld kunnen worden.

Data & Locaties

Kies een startdatum en locatie

21 maart 2024
Virtual Classroom (VOL)
Lesdagen
21 maart 2024 09:00 - 12:00
22 maart 2024 09:00 - 12:00
27 maart 2024 09:00 - 12:00
28 maart 2024 09:00 - 12:00
Locatie


Virtual Classroom (VOL)
19 september 2024
Gilze
Lesdagen
19 september 2024 09:00 - 16:00
26 september 2024 09:00 - 16:00
Locatie
Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg
Klein Zwitserland 8
5126 TA Gilze
9 december 2024
Woerden
Lesdagen
9 december 2024 09:00 - 16:00
16 december 2024 09:00 - 16:00
Locatie
KAS Meeting Eventlocatie
De Bleek 13
3447 GV Woerden
Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €1.115,-

Dit bestaat uit:

 • 2 trainingsdagen á €495,-
 • E-learning: €125,-

En is inclusief:

 • Voorbereidingsmateriaal in de online leeromgeving
 • digitaal opleidingsmateriaal,
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Ter voorbereiding op de training dien je de e-learning Kasstroomanalyse te volgen. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de totale trainingskosten.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Praktisch en actueel, ik kan de opgedane kennis vandaag al gebruiken. J. van Alen - Rabobank
Verdiepingsslag op mijn functie als hypotheekadviseur zakelijk. Ik heb na de opleiding meer inzage gekregen in het analyseren van jaarcijfers. Naar mijn mening was deze opleiding een goede aanvulling op de adviespraktijk. Froukje van Geleisteen
Een nuttige training waarin ik mezelf heb kunnen ontwikkelen. Wijze van training was prima passend bij de groep. R. Goedenhart

Studieadvies nodig?

Marleen van de Sande

info@foi.nl
31 (0) 13 - 538 51 20

Marleen
Neem contact op

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd