Werkkapitaalbeheer

Minimalisering van het werkkapitaal door effectief wekkapitaalbeheer
 • Analyseren van debiteuren-, crediteuren-, voorraadtermijnen en de hoogte van de kredietlimiet
 • Beoordelen van de ontwikkeling van het werkkapitaal met behulp van ratio's
 • Hoogte van het werkkapitaal analyseren en beoordelen met behulp van KPI’s

De opleiding laat aan de hand van praktijkcasuïstiek zien hoe je het werkkapitaal kunt minimaliseren door efficiënt en effectief beheer ervan.

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

6

Totale kosten Meer info

€ 495

Aantal dagen

1

Overzicht

Bijna elke ondernemer heeft te maken met werkkapitaal. Dit kan jaarlijks stevig fluctueren. Zeker in economisch roerige tijden. De opleiding ‘Werkkapitaalbeheer’ laat je met behulp van praktijkcasuïstiek kennismaken met het effectief en efficiënt beheren van werkkapitaal in een organisatie. Met als doel minimalisering van het benodigde werkkapitaal en de financiering daarvan.

Onderdelen die aan bod komen: Debiteuren betalen later en de voorraad blijft langer op de plank liggen. Hoe beoordeelt u de hoogte van het werkkapitaal en hoe ver kunt u gaan in de financiering? Welke andere oplossingen kan een ondernemer gebruiken om het werkkapitaal te financieren?

Begrippen als: borrowing base, bevoorschottingspercentages, pandlijsten, current ratio, quick ratio en acid test komen aan bod. Op basis van praktijkcasuïstiek vaststellen welke KPI’s geschikt zijn voor de beoordeling van werkkapitaal, de functie van de controller bij werkkapitaalbeheer, invloed van een beloningssysteem op het werkkapitaal vaststellen; bespreking van innovatieve financieringsvormen.

De inhoud van deze opleiding kan op basis van specifieke wensen en niveau op maat gemaakt worden.

Leerdoelen

Leerdoelen

 • Kennis maken met de begripsvorming van werkkapitaal
 • Inzicht krijgen in de functie van werkkapitaal voor een onderneming;
 • Debiteuren, crediteuren, voorraden, onderhanden werk;
 • Het kunnen analyseren van debiteuren-, crediteuren-, en voorraadtermijnen en de hoogte van de kredietlimiet;
 • Rendement versus kosten;
 • Het kunnen beoordelen van de ontwikkeling van het werkkapitaal met behulp van ratio's;
 • Inzien dat het werkkapitaal een resultante is van de bedrijfsvoering;
 • De hoogte van het werkkapitaal kunnen analyseren en beoordelen met behulp van KPI’s;
 • Een juiste control kunnen uitoefenen op werkkapitaal;
 • De invloed van beloningssystemen op werkkapitaal kunnen beoordelen;
 • Innovatieve financieringsvormen voor werkkapitaal kennen.
Docent

Jorrit van Eck

Partner & Trainer

Drs. J.G.H.J.M. van Eck (Jorrit) studeerde Bestuurlijke Informatiekunde aan de Universiteit van Tilburg. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaringen in het bankwezen, hoofdzakelijk in het zakelijke domein zowel als specialist als in diverse management functies. Hierbij was hij commercieel actief in zowel het grootzakelijke segment als voor MKB ondernemingen. In deze periode gebruikt Jorrit zijn ruime ervaring ook als trainer, hierbij hecht hij veel waarde aan de toepasbaarheid van de opgedane kennis.
Zijn kennis op het gebied van financiële analyse, zakelijke kredietverlening en -beoordeling zet hij in als trainer voor FOI en bij de contacten met opdrachtgevers en het invullen van hun vragen. Vanaf 2018 is Jorrit ook als partner verbonden aan FOI.

Data & Locaties

Data & Locaties

Deze opleiding is op dit moment niet als open opleiding gepland. Je kunt de opleiding individueel of incompany volgen met collega’s of je interesse kenbaar maken via de knop voorinschrijven.

Incompany of 1-op-1 opleiding

Wij verzorgen al onze opleidingen ook incompany of individueel. Als meerdere collega’s interesse hebben in dezelfde opleiding is het al snel voordelig om de opleiding incompany te organiseren. Wij zorgen er dan ook voor dat de opleiding volledig wordt afstemd op jou/jullie leerdoelen en praktijk. Voor meer informatie hierover, bel gerust of vraag een offerte aan.

Voorinschrijven

Door middel van voorinschrijven kun je je interesse kenbaar maken voor deze opleiding. Zodra wij voldoende geinteresseerden hebben voor deze opleiding, zullen wij deze inplannen en jou op de hoogte brengen.

Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €495,-

En is inclusief:

 • Koffie/ thee en een verzorgde lunch
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Opleidingsmateriaal, zoals handouts, literatuur en een map
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Erg duidelijke training. Marcel is een prettige trainer die de theorie goed weet uit te leggen aan de hand van praktijkvoorbeelden, waardoor de stof goed te begrijpen is en echt toepasbaar is in ons dagelijks werk!
Veel handige praktijkgerichte casussen, voorbeelden en tips. Met deze training kan ik mijn relaties nog beter adviseren.
De opleiding is heel goed bruikbaar in de praktijk, om snel meerwaarde te kunnen leveren aan mijn klanten en hen aan het denken te zetten over werkkapitaalmanagement. Goede handvatten om snel een financieringsstructuur op te kunnen zetten. Veel ruimte voor interactie.

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd