Mogelijkheden non-bancair financieren

Leer hoe je met de juiste structurering tot een optimaal gestapelde financiering kunt komen.
 • Inzicht in alle alternatieve financieringsvormen voor het MKB
 • Mogelijkheden van gestapeld financieren en de verdeling van zekerheden
 • Passende financieringsstructuur en juridische aspecten bij gestapeld financieren

Door het ontstaan van veel non-bancaire financieringsvormen, zijn er veel meer mogelijkheden voor ondernemers dan een bankfinanciering. Welke financieringsvorm past per situatie? Welke partijen zijn er op de markt? Hoe kunnen financieringsvormen met elkaar worden gecombineerd (stapelfinancieringen)?

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

6

Totale kosten Meer info

€ 670

Aantal dagen

1

Overzicht

Tijdens deze opleiding krijg je inzicht in de actuele financieringsmogelijkheden, zowel bancair als non bancair.
Na afloop heb je een helder beeld van alle mogelijkheden in de financieringsmarkt en kun je jouw klanten voorzien van het beste financieringsadvies. Aan bod komt welke financieringsvormen geschikt zijn voor welk doel en welke partijen daarvoor op de markt zijn en de bijpassende voorwaarden.

Vervolgens is er aandacht voor het stapelen van financieringsvormen en de onderlinge verhoudingen tussen de betreffende financiers. De DGA neemt vaak zelf ook een stuk van de financiering voor zijn rekening, maar daarnaast is er vaak ook sprake van nog 1 of 2 financiers. Welk juridisch speelveld ontstaat er vervolgens tussen de verschillende financiers? Welke rangorde gaat gelden bij de uitbetaling? En hoe worden de zekerheden juridisch verdeeld? Welke afspraken maak je bij een achtergestelde lening en houden deze afspraken stand? Wat gebeurt er als er door een crowd equity partij vermogen is ingebracht? Welke (oneigenlijke) zekerheden kunnen hierbij worden bedongen? Hoe speel je hier als adviseur het beste op in? Al deze vragen zullen tijdens deze opleiding uitgebreid worden behandeld.

Een aanrader voor elke financieringsadviseur/ specialist actief op het gebied van bedrijfsfinancieringen!

Er wordt gestart met de e-learningmodule 'Non-bancaire financieringsvormen'. Door deze vooraf te doorlopen is de kennis over de beschikbare financieringsvormen bekend bij de deelnemers en kan tijdens de opleidingsdag zoveel mogelijk worden stilgestaan bij praktijkvoorbeelden en de praktische toepassing.

Leerdoelen

Leerdoelen

 • De laatste ontwikkelingen op de financieringsmarkt;
 • Impact van de Basel regelgeving op de financieringsmarkt;
 • Overview van alle non-bancaire financieringsvormen, de beschikbare partijen en de bijbehorende eigenschappen en voorwaarden (o.a. Crowdfunding, Lease, Factoring, Microfinanciering, Non-bancair krediet, Durfkapitaal, Kredietunies, MKB Beurs, Private Equity, Direct lending);
 • Uitleg bij wanneer welke financieringsvorm het beste kan worden ingezet;
 • Een passend rendement / passende kosten voor de ondernemer kunnen afwegen tegen het daadwerkelijke risico;
 • Rol van adviseur in het samen optrekken van bankier en alternatieve financier
 • Hoofdelijkheid, verdeling cashflow en zekerheden;
 • Cashflow-waterfall bij gestapeld financieren (hoe wordt de cash verdeeld – welke financier komt eerst).
 • Inzicht in alle vormen van zekerheid die bij de diverse vormen van financiering komen kijken en hoe zij zich tot elkaar verhouden;
 • Inzicht in de werking en verhouding van eigenlijke zekerheden (zoals bijvoorbeeld pand en hypotheek) en oneigenlijke zekerheden (zoals bijvoorbeeld achterstelling, comfort letters, positieve en negatieve hypotheekverklaringen);
 • Juridische valkuilen bij alternatieve financieringsvormen en gestapelde financieringen;
 • Weten hoe de rangorde tussen de financiers goed kan worden vastgelegd en hoe je deze rangorde kunt beïnvloeden door het bedingen van (oneigenlijke) zekerheden;
 • Voorbeelden van cases die gestapeld gefinancierd zijn.
Docent

Jaap Huurnink

Partner & trainer

Vanaf 2009 is Jaap Huurnink directeur en medevennoot van FOI. Voor die tijd is hij al geruime tijd actief geweest als trainer en financieringsspecialist binnen FOI. Aanleiding van de stap naar mede-eigenaar van FOI is de sterke kracht van praktische toepasbaarheid/insteek van de aangeboden opleidingen en trainers. ‘Met passie mensen leren wat ze kunnen gebruiken in de dagelijkse financiële praktijk’, is het doel van Jaap. Onderwerpen waarin Jaap zich onder andere gespecialiseerd heeft zijn, liquiditeit en cashflow binnen bedrijven. Jaap is begeleider van verandertrajecten en financieringscoach, ook is hij een inspirerend trainer en spreker.

Zijn werkervaring is opgebouwd van gekwalificeerd economiedocent naar interimwerk als financieringscoach op zakelijk financieringsgebied, en het adviseren van banken met problemen op het gebied van interne audits. Dit alles om de kwaliteit van medewerkers en hun financieringsvragen te verbeteren. Jaap is mede grondlegger van trainingen vormgegeven vanuit didactische concepten met als ferm fundament FOI’s Pijleroverzicht, dat door o.a. Nederlandse banken wordt ingezet omdat het feilloos financiële risico’s blootlegt.

Dirk Spoormans

Trainer

Dirk Spoormans is advocaat/partner bij MannaertsAppels Advocaten te Breda en Tilburg. Het kantoor is onder meer gespecialiseerd in het ondernemingsrecht en insolventierecht. Naast zijn werkzaamheden als advocaat ondernemingsrecht wordt Dirk sinds 2006 veelvuldig aangesteld als curator in faillissementen van bedrijven in het MKB.

Data & Locaties

Kies een startdatum en locatie

26 mei 2021
Woerden
Lesdagen
26 mei 2021 09:00 - 16:00
Locatie
MeetINoffice
De Bleek 13
3447 GV Woerden
15 september 2021
Virtual Classroom
Lesdagen
15 september 2021 09:00 - 12:00
16 september 2021 09:00 - 12:00
Locatie


Virtual Classroom
Investering

Trainingskosten

E-learningmodule: €125,-

Opleidingsdag: €545,-

De totale investering voor de training is €670,-

En is inclusief:

 • Koffie/ thee en een verzorgde lunch
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Opleidingsmateriaal, zoals handouts, literatuur en een map
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Interactief. Voldoende voorbeelden en ruimte voor eigen inbreng. Uitnodigend.
Leerzaam en zeer interactief.

Studieadvies nodig?

Neem contact op

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Pe
Nopd