Alternatieve financieringsvormen en stapelfinancieringen

Leer hoe je met de juiste structurering tot een optimaal gestapelde financiering kunt komen.
 • Inzicht in alle alternatieve financieringsvormen voor het MKB
 • Mogelijkheden van gestapeld financieren en de verdeling van zekerheden
 • Passende financieringsstructuur en juridische aspecten bij gestapeld financieren

Door het ontstaan van veel alternatieve financieringsvormen, zijn er veel meer mogelijkheden voor ondernemers dan een bankfinanciering. Welke financieringsvorm past per situatie? Welke partijen zijn er op de markt? Hoe kunnen financieringsvormen met elkaar worden gecombineerd (stapelfinancieringen)?

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

6

Totale kosten Meer info

€ 595

Aantal dagen

1

Overzicht

Module 1:
Tijdens deze eerste module krijg je inzicht in de actuele financieringsmogelijkheden, verdeling van zekerheden en wanneer je welke financieringsmogelijkheid het beste kunt gebruiken. Er komen diverse voorbeelden aan bod en daarnaast wordt er aandacht besteed aan vragen als: Hoe worden de zekerheden verkregen en verdeeld? Hoe spreek je dat af met financiers en wordt er überhaupt iets afgesproken? Hoe gaan de verschillende financiers om met elkaars positie? Hoe gaat het er achter de verschillende platforms en bij financiers aan toe? Al deze vragen, en de vragen die je verder hebt over dit onderwerp worden tijdens deze opleiding behandeld.

Module 2:
De DGA neemt vaak zelf ook een stuk van de financiering voor zijn rekening, waardoor een gestapelde financiering ontstaat. Welk juridisch speelveld ontstaat er vervolgens tussen de verschillende financiers? Welke rangorde gaat gelden bij de uitbetaling? En hoe worden de zekerheden juridisch verdeeld? Welke afspraken maak je bij een achtergestelde lening en houden deze afspraken stand? Wat gebeurt er als er door een crowd equity partij vermogen is ingebracht? Welke (oneigenlijke) zekerheden kunnen hierbij worden bedongen? Hoe kan dit zo goed mogelijk worden vastgelegd? Al deze vragen zullen tijdens deze opleiding uitgebreid worden behandeld.

Leerdoelen

Leerdoelen

Module 1:

 • De laatste ontwikkelingen op de financieringsmarkt;
 • Opkomende en nieuwe bijzondere voorbeelden van alternatieve financieringsvormen;
 • Overview van alle alternatieve financieringsvormen in de markt en de eigenschappen van deze vormen;
 • Wanneer kan welke financieringsvorm het beste worden ingezet;
 • Beoordelen propositie, rendement eenvoudig kunnen afwegen tegen het daadwerkelijke risico;
 • Hoe samen optrekken van bankier en alternatieve financier? Voorwaardelijk?
 • Hoofdelijkheid, verdeling cashflow en zekerheden;
 • Hoe gaat een financier om met aandelen/eigenaarschap dat deels bij de een andere financier komt?
 • Kijk achter de schermen bij gecrowdfunde cases (Symbid, Colllin Crowdfund,….);
 • Voorbeelden van cases die gestapeld gefinancierd zijn;
 • Met behulp van tools, waaronder het pijleroverzicht, een efficiënte risicoanalyse maken en door vertalen naar een passend rendement;
 • Cashflow-waterfall bij gestapeld financieren (hoe wordt de cash verdeeld – welke financier komt eerst).

Module 2:

 • Inzicht in alle vormen van zekerheid die bij de diverse vormen van financiering komen kijken en hoe zij zich tot elkaar verhouden;
 • Inzicht in de werking en verhouding van eigenlijke zekerheden (zoals bijvoorbeeld pand en hypotheek) en oneigenlijke zekerheden (zoals bijvoorbeeld achterstelling, comfort letters, positieve en negatieve hypotheekverklaringen);
 • Juridische valkuilen bij alternatieve financieringsvormen en gestapelde financieringen;
 • Weten hoe de rangorde tussen de financiers goed kan worden vastgelegd en hoe je deze rangorde kunt beïnvloeden door het bedingen van (oneigenlijke) zekerheden;
 • Vastleggen van de verdeling van de zekerheden;
 • Informatieverplichting bij alternatieve financieringsvormen – wat zijn de eisen?
Docent

Jaap Huurnink

Partner & trainer

Vanaf 2009 is Jaap Huurnink directeur en medevennoot van FOI. Voor die tijd is hij al geruime tijd actief geweest als trainer en financieringsspecialist binnen FOI. Aanleiding van de stap naar mede-eigenaar van FOI is de sterke kracht van praktische toepasbaarheid/insteek van de aangeboden opleidingen en trainers. ‘Met passie mensen leren wat ze kunnen gebruiken in de dagelijkse financiële praktijk’, is het doel van Jaap. Onderwerpen waarin Jaap zich onder andere gespecialiseerd heeft zijn, liquiditeit en cashflow binnen bedrijven. Jaap is begeleider van verandertrajecten en financieringscoach, ook is hij een inspirerend trainer en spreker.

Zijn werkervaring is opgebouwd van gekwalificeerd economiedocent naar interimwerk als financieringscoach op zakelijk financieringsgebied, en het adviseren van banken met problemen op het gebied van interne audits. Dit alles om de kwaliteit van medewerkers en hun financieringsvragen te verbeteren. Jaap is mede grondlegger van trainingen vormgegeven vanuit didactische concepten met als ferm fundament FOI’s Pijleroverzicht, dat door o.a. Nederlandse banken wordt ingezet omdat het feilloos financiële risico’s blootlegt.

Dirk Spoormans

Trainer

Dirk Spoormans is advocaat/partner bij MannaertsAppels Advocaten te Breda en Tilburg. Het kantoor is onder meer gespecialiseerd in het ondernemingsrecht en insolventierecht. Naast zijn werkzaamheden als advocaat ondernemingsrecht wordt Dirk sinds 2006 veelvuldig aangesteld als curator in faillissementen van bedrijven in het MKB.

Data & Locaties

Kies een startdatum en locatie

20 mei 2020
Woerden
Lesdagen
20 mei 2020 09:00 - 16:00
Locatie
Meet in Office
De Bleek 13
3447 GV Woerden
Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €595,-

En is inclusief:

 • Koffie/ thee en een verzorgde lunch
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Opleidingsmateriaal, zoals handouts, literatuur en een map
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Interactief. Voldoende voorbeelden en ruimte voor eigen inbreng. Uitnodigend.
Leerzaam en zeer interactief.

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Pe
Nopd