Renteswaps en valutaproducten

Kwantificeer het renterisico en manage deze aan de hand van een duidelijke strategie en gebruik van rente-instrumenten.
 • Inzicht in de verantwoording van rente- en valuta instrumenten in de financiële verslaglegging
 • De drie soorten valutarisico's: transactierisico, translatierisico en economisch risico
 • Analyse op basis van renterisico's en valutarisico's

Door middel van praktijkcasuïstiek wordt de verdieping gezocht in renterisico’s en valutarisico’s. Niet alleen bij bancaire instellingen zien we complexere derivaten, maar ook internationaal opererende ondernemingen, verzekeraars en pensioenfondsen hebben meer complexe derivaten in hun portefeuille.

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

6

Totale kosten Meer info

€ 495

Aantal dagen

1

Overzicht

Na afloop van de opleiding weet je welke risico’s een onderneming loopt bij het beheer van geldstromen en op welke manier je die kunt beperken met financiële instrumenten. Je weet wat de voordelen en beperkingen van bepaalde derivaten zijn, hoe je ze verwerkt, op welke wijze je ze waardeert en hoe je de risico’s door het gebruik van derivaten beter kunt managen met behulp van risicomodellen.

Leerdoelen

Leerdoelen

 • Algemene introductie derivaten en marktwaarde;
 • Werking en toepassing van hedge instrumenten, de mitiganten voor de rente- en valutarisico's;
 • Inzicht in de verantwoording van rente- en valuta hedge instrumenten in de financiële verslaglegging van ondernemingen;
 • Drie soorten valutarisico's: transactierisico, translatierisico, economisch risico;
 • Valutaderivaten: termijncontracten, putopties en callopties;
 • De invloed van het translatierisico op de financiële ratio en risico's van een organisatie;
 • Rentederivaten: roll-overlening, renteswap, CAP, floor en collar;
 • Ontwikkeling op de geld- en kapitaalmarkt en de invloed daarop van economische indicatoren, zoals inflatie en werkloosheidspercentage;
 • Analyse maken van renterisico's en valutarisico's door een afweging te maken van de bestaande tegoeden en / of leningen bij een client, de bijbehorende rentevast periodes, aflossingsschema's en kosten;
 • Rente- en valuta hedge-instrumenten zoals renteswaps, rente-opties (OTC) en overige rentederivaten;
 • Total return swaps en inflation linked producten;
 • Convertible bonds, liability driven investments;
 • Swaptions, opties: risk management, delta hedging en bijzondere typen opties;
 • Aansluiting op actualiteiten uit het vakgebied zoals zorgplicht.
Docent

Jaap Huurnink

Partner & trainer

Vanaf 2009 is Jaap Huurnink directeur en medevennoot van FOI. Voor die tijd is hij al geruime tijd actief geweest als trainer en financieringsspecialist binnen FOI. Aanleiding van de stap naar mede-eigenaar van FOI is de sterke kracht van praktische toepasbaarheid/insteek van de aangeboden opleidingen en trainers. ‘Met passie mensen leren wat ze kunnen gebruiken in de dagelijkse financiële praktijk’, is het doel van Jaap. Onderwerpen waarin Jaap zich onder andere gespecialiseerd heeft zijn, liquiditeit en cashflow binnen bedrijven. Jaap is begeleider van verandertrajecten en financieringscoach, ook is hij een inspirerend trainer en spreker.

Zijn werkervaring is opgebouwd van gekwalificeerd economiedocent naar interimwerk als financieringscoach op zakelijk financieringsgebied, en het adviseren van banken met problemen op het gebied van interne audits. Dit alles om de kwaliteit van medewerkers en hun financieringsvragen te verbeteren. Jaap is mede grondlegger van trainingen vormgegeven vanuit didactische concepten met als ferm fundament FOI’s Pijleroverzicht, dat door o.a. Nederlandse banken wordt ingezet omdat het feilloos financiële risico’s blootlegt.

Data & Locaties

Data & Locaties

Deze opleiding is op dit moment niet als open opleiding gepland. Je kunt de opleiding individueel of incompany volgen met collega’s of je interesse kenbaar maken via de knop voorinschrijven.

Incompany of 1-op-1 opleiding

Wij verzorgen al onze opleidingen ook incompany of individueel. Als meerdere collega’s interesse hebben in dezelfde opleiding is het al snel voordelig om de opleiding incompany te organiseren. Wij zorgen er dan ook voor dat de opleiding volledig wordt afstemd op jou/jullie leerdoelen en praktijk. Voor meer informatie hierover, bel gerust of vraag een offerte aan.

Voorinschrijven

Door middel van voorinschrijven kun je je interesse kenbaar maken voor deze opleiding. Zodra wij voldoende geinteresseerden hebben voor deze opleiding, zullen wij deze inplannen en jou op de hoogte brengen.

Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €495,-

En is inclusief:

 • Koffie/ thee en een verzorgde lunch
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Opleidingsmateriaal, zoals handouts, literatuur en een map
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Docent verteld het leuk en interactief waardoor het goed overkomt.
Goed tempo. Uitstekende kennis van zaken van de docenten.

Studieadvies nodig?

Neem contact op

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd