Financiering en Juridische aspecten van zorgvastgoed

Maak een optimale financiering van je zorgvastgoed. Krijg inzicht in juridische aspecten bij aan- verhuur zorgvastgoed.
 • Ontwikkelingen bancaire vastgoedfinanciers en zorgfinancieringsmarkt
 • Wat zijn de risico’s bij aanhuur en verhuur zorgvastgoed; Verhuur vs. sale and leaseback
 • Risicoanalyse maken en vertalen naar eigen zorginstelling

Door stelselwijzigingen van de overheid zijn risico's voor banken bij financiering van zorgvastgoed toegenomen. Men moeten herstructureren/-financieren. Wat zijn wijzigingen in wetgeving & wat is de impact op de contractrelatie tussen huurder & verhuurder bij exploitatie van zorgvastgoed.

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

6

Totale kosten Meer info

€ 625

Aantal dagen

1

Overzicht

Vastgoed is voor zorgorganisaties een belangrijk onderdeel in de businesscase en exploitatie van de instelling. Het is dé belangrijkste asset. De uitdaging voor hen is in welke mate het mogelijk is om zorgvisie en het vastgoed elkaar te laten versterken. En vanuit die visie keuzes te maken op het gebied van: exploitatie, investeringsbeslissingen en financieren. Mede gegeven de ontwikkelingen in bekostiging, scheiden van wonen en zorg, extramuralisering, reductie van oppervlakte en bijvoorbeeld Wmo. Deze ontwikkelingen hebben allemaal impact op de keuze voor de exploitatie van het zorgvastgoed.

De leergang zorgvastgoed behandeld is bedoeld voor financiële medewerkers en zorgmanagers bij zorginstellingen, maar ook voor financieringsadviseurs en accountmanagers die betrokken zijn bij zorginstellingen. Daarnaast kunnen ook beleggers aansluiten om inzicht te krijgen in de markt van het zorgvastgoed.

De leergang is opgebouwd uit 2 dagen waarin de volgende onderdelen aan bod komen op het gebied van zorgvastgoed; Beheer, Waardering, Financiering en Juridische Aspecten.

Het betreft een unieke opleiding met ervaren sprekers direct uit de zorg(vastgoed)praktijk.

Deze module is onderdeel van de leergang ‘Zorgvastgoed’. Deze leergang bestaat uit 2 opleidingsdagen. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze dagen los te volgen.

1. Beheer en waardering van zorgvastgoed
2. Financiering en juridische aspecten van zorgvastgoed

Financiering zorgvastgoed

Deze module geeft je inzage in financieringsvormen en -mogelijkheden bij zorgvastgoed. Speciale aandacht zal uitgaan naar de explosieve groei van non-bancaire financiering in de vastgoedsector, waarbij zorgvastgoed een steeds prominentere plek inneemt.

Deze financieringsmogelijkheden vormen een antwoord op de uitrol van de vastgoedstrategie; op weg naar de gewenste rendement optimalisatie van de vastgoedportefeuille. Het aantrekken van middelen in ‘the crowd’ bij zorgvastgoed geeft méér dan een bijdrage in vastgoedfinanciering.

Juridische aspecten van zorgvastgoed

Tijdens deze module krijg je inzicht in de juridische aspecten van de contractrelaties met de huurder of verhuurder. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de trend dat steeds meer zorginstellingen besluiten om vastgoed te verkopen en terug te huren (sale and leaseback).

Gerelateerde Blog items:

kansen en bedreigingen van zorgvastgoed!

Taxaties als stuurmiddel

Opleidingstraject

 • Geen vooropleiding vereist
 • Trainingsdag (6 uur)
Leerdoelen

Leerdoelen Financiering zorgvastgoed

 • Bancaire vastgoedfinanciers en de zorgfinancieringsmarkt;
 • Actualiteiten inzake alternatieve financiering zorgvastgoed;
 • Businesscases opstellen voor de financiering;
 • Banken en vastgoedfinancieringen in de zorgsector – wat financier je bancair en bij welke instellingen?
 • Gestapeld financieren – wat is het en hoe kan het worden toegepast?
 • Crowdfunding wat is dat - een alternatief voor de financiering van uw zorgvastgoed?
 • Rechten en plichten van de zorginstellingen ten opzichte van de (non-bancaire) geldverstrekkers;
 • Voorbeeldcasus van alternatief gefinancierd zorgvastgoed;
 • Gebruik Tools. Centraal staan de pijleroverzichten non-profit en het pijleroverzicht vastgoed: efficiënte risicoanalyse maken en vertalen naar uw eigen zorginstelling.

Leerdoelen juridische aspecten zorgvastgoed

 • Aandachtspunten en contract structuur bij sale en lease back van zorgvastgoed voor zowel zorgorganisaties als beleggers en ontwikkelaars;
 • Kansen en risico’s bij huurovereenkomsten van zorgvastgoed;
 • Inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van het koppelen van de huurovereenkomst en de zorgovereenkomst;
 • Veel praktijkvoorbeelden en cases.
Docent

Jaap Huurnink

Partner & trainer

Vanaf 2009 is Jaap Huurnink directeur en medevennoot van FOI. Voor die tijd is hij al geruime tijd actief geweest als trainer en financieringsspecialist binnen FOI. Aanleiding van de stap naar mede-eigenaar van FOI is de sterke kracht van praktische toepasbaarheid/insteek van de aangeboden opleidingen en trainers. ‘Met passie mensen leren wat ze kunnen gebruiken in de dagelijkse financiële praktijk’, is het doel van Jaap. Onderwerpen waarin Jaap zich onder andere gespecialiseerd heeft zijn, liquiditeit en cashflow binnen bedrijven. Jaap is begeleider van verandertrajecten en financieringscoach, ook is hij een inspirerend trainer en spreker.

Zijn werkervaring is opgebouwd van gekwalificeerd economiedocent naar interimwerk als financieringscoach op zakelijk financieringsgebied, en het adviseren van banken met problemen op het gebied van interne audits. Dit alles om de kwaliteit van medewerkers en hun financieringsvragen te verbeteren. Jaap is mede grondlegger van trainingen vormgegeven vanuit didactische concepten met als ferm fundament FOI’s Pijleroverzicht, dat door o.a. Nederlandse banken wordt ingezet omdat het feilloos financiële risico’s blootlegt.

Data & Locaties

Kies een startdatum en locatie

2 december 2022
Woerden
Lesdagen
2 december 2022 09:00 - 16:00
Locatie
MeetINoffice
MeetINoffice 13
3447 VG Woerden
Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €625,-

Indien lid Vastgoed Belang zijn de kosten €575,-

Indien je de gehele leergang zorgvastgoed wil volgen is de totale investering €1.195,-. Ben je lid van Vastgoed Belang? De kosten zijn dan €1.050,-.

En is inclusief:

 • Koffie/ thee
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Opleidingsmateriaal, zoals handouts, literatuur en een map
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Uitstekende interactieve sessie met Jaap!
In korte tijd uitgebreide informatie gekregen over de financiering van zorgvastgoed.
Specifiek specialistisch onderwerp waar niet veel cursussen over gegeven worden in Nederland, dus in die zin vrij uniek. Goede docenten. Advocaat

Studieadvies nodig?

Neem contact op
Vastgoed Belang logo 2lijn roze

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd