training Zorgvastgoed

Leer alles over het beheer, de waardering, de financiering en aan- en verhuur van zorgvastgoed.
 • Ontwikkelingen bancaire vastgoedfinanciers en zorgfinancieringsmarkt
 • Wat zijn de risico’s bij aanhuur en verhuur zorgvastgoed; Verhuur vs. sale and leaseback
 • Risicoanalyse maken en vertalen naar eigen zorginstelling

De impact van vastgoed op de exploitatie en het rendement van het zorgbedrijf is substantieel. Hoe beheer je vastgoed en wat zijn de valkuilen? Beleg je of investeer je? Hoe bepaal je welk vastgoed je nodig hebt? Hoe wordt de waarde door een taxateur bepaalt? Hoe kun je het vastgoed verduurzamen?

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

6

Totale kosten Meer info

€ 695

Aantal dagen

1

Overzicht

Vastgoed is voor zorgorganisaties een belangrijk onderdeel in de businesscase en exploitatie van de instelling. Het is dé belangrijkste asset. De uitdaging voor hen is in welke mate het mogelijk is om zorgvisie en het vastgoed elkaar te laten versterken. En vanuit die visie keuzes te maken op het gebied van: exploitatie, investeringsbeslissingen en financieren. Mede gegeven de ontwikkelingen in bekostiging, scheiden van wonen en zorg, extramuralisering, reductie van oppervlakte en bijvoorbeeld Wmo. Deze ontwikkelingen hebben allemaal impact op de keuze voor de exploitatie van het zorgvastgoed.

De leergang zorgvastgoed behandeld is bedoeld voor financiële medewerkers en zorgmanagers bij zorginstellingen, maar ook voor financieringsadviseurs en accountmanagers die betrokken zijn bij zorginstellingen. Daarnaast kunnen ook beleggers aansluiten om inzicht te krijgen in de markt van het zorgvastgoed.

De leergang is opgebouwd uit één volle dag waarin de volgende onderdelen aan bod komen op het gebied van zorgvastgoed; Beheer, Waardering en een stukje Financiering en juridische aspecten.

Het betreft een unieke opleiding met ervaren sprekers direct uit de zorg(vastgoed)praktijk.

Beheer vastgoed
De wijze van exploitatie van het zorgvastgoed heeft dit veel impact op het rendement van de zorginstelling. Een duidelijke visie en strategie en een goed beheer is dan ook essentieel. Tijdens deze dag krijg je inzicht in alle aspecten die bij het beheer van zorgvastgoed spelen. Organisaties dienen er voor te zorgen dat de kapitaallasten geen problemen veroorzaken binnen de integrale bekostiging en dat ze op een meer commerciële manier omgaan met hun vastgoed. Het zelf opstellen van een vastgoedexploitatie, businesscases en het kunnen analyseren van de uitkomsten wordt steeds belangrijker. Daarnaast wordt het verschil duidelijk tussen de gevolgen van het huren, aankopen of zelf realiseren van zorgvastgoed.

Waardering zorgvastgoed
Het tweede deel van de dag staat in het teken van de waardering van zorgvastgoed. De waarde van zorgvastgoed is van veel factoren afhankelijk. Hoe wordt deze waarde door een taxateur bepaalt? Je leert hier om het taxatierapport te doorgronden en een goed oordeel te geven over de waarde en risico’s van het zorgvastgoed. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij een aantal praktijkvoorbeelden o.a. de splitsing tussen wonen enerzijds en care/cure anderzijds.

Gerelateerde Blog items:

kansen en bedreigingen van zorgvastgoed!

Taxaties als stuurmiddel

Opleidingstraject

 • Geen vooropleiding vereist
 • Trainingsdag 6 uur
Leerdoelen

Leerdoelen Financiering zorgvastgoed

 • Businesscases opstellen voor de financiering;
 • Banken en vastgoedfinancieringen in de zorgsector
 • Rechten en plichten van de zorginstellingen ten opzichte van de (non-bancaire) geldverstrekkers;

Leerdoelen juridische aspecten zorgvastgoed

 • Aandachtspunten zorgvastgoed transacties;
 • Kansen en risico’s bij huurovereenkomsten van zorgvastgoed;
 • Inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van het koppelen van de huurovereenkomst en de zorgovereenkomst;
 • Veel praktijkvoorbeelden en cases.

Leerdoelen Beheer / Strategie

 • Wat is zorgvastgoed?
 • Bekostiging van de zorgsector (vanuit welke wetten wordt dit gedaan?);
 • Actuele ontwikkelingen in de regelgeving en beheer van zorgvastgoed;
 • Zorgexploitatie vs. Vastgoedexploitatie;
 • Inzicht in de keuze en gevolgen van huren, aankopen of zelf realiseren van vastgoed;
 • Opstellen van een vastgoedstrategie.

Leerdoelen Waardering

 • Actuele ontwikkelingen zorgvastgoed beleggingsmarkt;
 • Waarderingsmethodieken van zorgvastgoed (BAR/NAR, DCF);
 • Beoordelen van taxatierapporten;
 • Risico’s en kansen van zorgvastgoed;
 • Leren beoordelen van uitgevoerde taxaties inclusief bijbehorende taxatierapporten.
Docent

Annette van der Poel

Trainer

Annette werkt al haar hele carrière in het zorgvastgoed en heeft ervaring aan alle kanten van de tafel. Ze slaat dan ook het liefst de brug tussen belegger en zorginstelling met als doel om toekomstbestendig zorgvastgoed te realiseren waarbij de zorginstelling optimaal wordt gefaciliteerd in haar zorgproces, de client prettig verblijft en waar voor de belegger een goed financieel en maatschappelijk rendement wordt behaald.

In 2009 begon zij haar carrière bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance waar zij projectontwikkelaar en acquisiteur van zorgvastgoed was. In 2015 maakte zij de overstap naar CBRE om het zorgvastgoedteam daar verder te laten groeien. De laatste drie jaar dat zij hier werkte stuurde zij het consultancyteam aan. Sinds 1 september 2020 is zij Director Healthcare bij Sectie5.

Jeroen Hermus

Trainer

Jeroen is een bekend gezicht in de ‘zorgvastgoed’-wereld in Nederland. Tot zijn komst naar HCRE heeft hij meer dan 12 jaar als adviseur veel zorginstellingen, banken, ontwikkelaars, woningcorporaties en beleggers geadviseerd op het gebied van hun zorgvastgoed. De laatste jaren was dit in de rol van ‘Head of Healthcare’ bij CBRE. Daarvoor als taxateur zorgvastgoed bij DTZ Zadelhoff. Zijn Master of Real Estate behaalde hij aan de University of the West of England in Bristol (UK). Hij is als (rustend) Register Taxateur aangesloten bij de NRVT en is een Member of the Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS).

Jeroen is trotse vader van 4 jonge kinderen. In zijn vrije tijd is hij vaak aan het hardlopen of speelt hij piano (in zijn bandje).

Data & Locaties

Kies een startdatum en locatie

1 maart 2024
Woerden
Lesdagen
1 maart 2024 09:00 - 16:00
Locatie
Kas
De Bleek
Woerden
9 oktober 2024
Woerden
Lesdagen
9 oktober 2024 09:00 - 16:00
Locatie
Kas
de Bleek
Woerden
Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €695

Indien lid Vastgoed Belang zijn de kosten €595,-
En is inclusief:

 • Koffie/ thee / lunch
 • Voorbereidingsmateriaal en lesmaterialen
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Uitstekende interactieve sessie met Jaap!
In korte tijd uitgebreide informatie gekregen over de financiering van zorgvastgoed.
Specifiek specialistisch onderwerp waar niet veel cursussen over gegeven worden in Nederland, dus in die zin vrij uniek. Goede docenten. Advocaat

Studieadvies nodig?

Marleen van de Sande

info@foi.nl
31 (0) 13 - 538 51 20

Marleen
Neem contact op
Vastgoed Belang logo 2lijn roze

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd