
Bijzondere bedingen in vastgoedcontracten
Krijg een goed inzicht in de bedingen zodat je deze in je eigen praktijk kan toepassen

Vastgoed is voor zorgorganisaties een belangrijk onderdeel in de businesscase en exploitatie van de instelling. Het is dé belangrijkste asset. De uitdaging voor hen is in welke mate het mogelijk is om zorgvisie en het vastgoed elkaar te laten versterken. En vanuit die visie keuzes te maken op het gebied van: exploitatie, investeringsbeslissingen en financieren. Mede gegeven de ontwikkelingen in bekostiging, scheiden van wonen en zorg, extramuralisering, reductie van oppervlakte en bijvoorbeeld Wmo. Deze ontwikkelingen hebben allemaal impact op de keuze voor de exploitatie van het zorgvastgoed.
De leergang zorgvastgoed behandeld is bedoeld voor financiële medewerkers en zorgmanagers bij zorginstellingen, maar ook voor financieringsadviseurs en accountmanagers die betrokken zijn bij zorginstellingen. Daarnaast kunnen ook beleggers aansluiten om inzicht te krijgen in de markt van het zorgvastgoed.
De leergang is opgebouwd uit 2 dagen waarin de volgende onderdelen aan bod komen op het gebied van zorgvastgoed; Beheer, Waardering, Financiering en Juridische Aspecten.
Het betreft een unieke opleiding met ervaren sprekers direct uit de zorg(vastgoed)praktijk.
Financiering zorgvastgoed
Deze module geeft je inzage in financieringsvormen en -mogelijkheden bij zorgvastgoed. Speciale aandacht zal uitgaan naar de explosieve groei van non-bancaire financiering in de vastgoedsector, waarbij zorgvastgoed een steeds prominentere plek inneemt.
Deze financieringsmogelijkheden vormen een antwoord op de uitrol van de vastgoedstrategie; op weg naar de gewenste rendement optimalisatie van de vastgoedportefeuille. Het aantrekken van middelen in ‘the crowd’ bij zorgvastgoed geeft méér dan een bijdrage in vastgoedfinanciering.
Juridische aspecten van zorgvastgoed
Tijdens deze module krijg je inzicht in de juridische aspecten van de contractrelaties met de huurder of verhuurder. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de trend dat steeds meer zorginstellingen besluiten om vastgoed te verkopen en terug te huren (sale and leaseback).
Beheer vastgoed
De wijze van exploitatie van het zorgvastgoed heeft dit veel impact op het rendement van de zorginstelling. Een duidelijke visie en strategie en een goed beheer is dan ook essentieel. Tijdens deze dag krijg je inzicht in alle aspecten die bij het beheer van zorgvastgoed spelen. Organisaties dienen er voor te zorgen dat de kapitaallasten geen problemen veroorzaken binnen de integrale bekostiging en dat ze op een meer commerciële manier omgaan met hun vastgoed. Het zelf opstellen van een vastgoedexploitatie, businesscases en het kunnen analyseren van de uitkomsten wordt steeds belangrijker. Daarnaast wordt het verschil duidelijk tussen de gevolgen van het huren, aankopen of zelf realiseren van zorgvastgoed.
Waardering zorgvastgoed
Het tweede deel van de dag staat in het teken van de waardering van zorgvastgoed. De waarde van zorgvastgoed is van veel factoren afhankelijk. Hoe wordt deze waarde door een taxateur bepaalt? Je leert hier om het taxatierapport te doorgronden en een goed oordeel te geven over de waarde en risico’s van het zorgvastgoed. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij een aantal praktijkvoorbeelden o.a. de splitsing tussen wonen enerzijds en care/cure anderzijds.
Gerelateerde Blog items:
Vanaf 2009 is Jaap Huurnink directeur en medevennoot van FOI. Voor die tijd is hij al geruime tijd actief geweest als trainer en financieringsspecialist binnen FOI. Aanleiding van de stap naar mede-eigenaar van FOI is de sterke kracht van praktische toepasbaarheid/insteek van de aangeboden opleidingen en trainers. ‘Met passie mensen leren wat ze kunnen gebruiken in de dagelijkse financiële praktijk’, is het doel van Jaap. Onderwerpen waarin Jaap zich onder andere gespecialiseerd heeft zijn, liquiditeit en cashflow binnen bedrijven. Jaap is begeleider van verandertrajecten en financieringscoach, ook is hij een inspirerend trainer en spreker.
Zijn werkervaring is opgebouwd van gekwalificeerd economiedocent naar interimwerk als financieringscoach op zakelijk financieringsgebied, en het adviseren van banken met problemen op het gebied van interne audits. Dit alles om de kwaliteit van medewerkers en hun financieringsvragen te verbeteren. Jaap is mede grondlegger van trainingen vormgegeven vanuit didactische concepten met als ferm fundament FOI’s Pijleroverzicht, dat door o.a. Nederlandse banken wordt ingezet omdat het feilloos financiële risico’s blootlegt.
Annette werkt al haar hele carrière in het zorgvastgoed en heeft ervaring aan alle kanten van de tafel. Ze slaat dan ook het liefst de brug tussen belegger en zorginstelling met als doel om toekomstbestendig zorgvastgoed te realiseren waarbij de zorginstelling optimaal wordt gefaciliteerd in haar zorgproces, de client prettig verblijft en waar voor de belegger een goed financieel en maatschappelijk rendement wordt behaald.
In 2009 begon zij haar carrière bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance waar zij projectontwikkelaar en acquisiteur van zorgvastgoed was. In 2015 maakte zij de overstap naar CBRE om het zorgvastgoedteam daar verder te laten groeien. De laatste drie jaar dat zij hier werkte stuurde zij het consultancyteam aan. Sinds 1 september 2020 is zij Director Healthcare bij Sectie5.
Jeroen is een bekend gezicht in de ‘zorgvastgoed’-wereld in Nederland. Tot zijn komst naar HCRE heeft hij meer dan 12 jaar als adviseur veel zorginstellingen, banken, ontwikkelaars, woningcorporaties en beleggers geadviseerd op het gebied van hun zorgvastgoed. De laatste jaren was dit in de rol van ‘Head of Healthcare’ bij CBRE. Daarvoor als taxateur zorgvastgoed bij DTZ Zadelhoff. Zijn Master of Real Estate behaalde hij aan de University of the West of England in Bristol (UK). Hij is als (rustend) Register Taxateur aangesloten bij de NRVT en is een Member of the Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS).
Jeroen is trotse vader van 4 jonge kinderen. In zijn vrije tijd is hij vaak aan het hardlopen of speelt hij piano (in zijn bandje).
1 juni 2023 | 09:00 - 16:00 |
8 juni 2023 | 09:00 - 16:00 |
4 december 2023 | 09:00 - 16:00 |
11 december 2023 | 09:00 - 16:00 |
23 maart 2023 | 16:24 |
De totale investering voor de training is €1190
Indien lid Vastgoed Belang zijn de kosten €1090,-
En is inclusief:
De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.
In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.
Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.