Beheer & Waardering van zorgvastgoed

Leer alles over het beheer, de waardering, de financiering en aan- en verhuur van zorgvastgoed.
 • Inzicht in alle aspecten die spelen bij het beheer van zorgvastgoed
 • Impact van de investeringscyclus voor vastgoed op de zorgexploitatie
 • Verdieping waarderingsmethodieken zorgvastgoed

De impact van vastgoed op de exploitatie en het rendement van het zorgbedrijf is substantieel. Hoe beheer je vastgoed en wat zijn de valkuilen? Beleg je of investeer je? Hoe bepaal je welk vastgoed je nodig hebt? Hoe wordt de waarde door een taxateur bepaalt? Hoe kun je het vastgoed verduurzamen?

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

6

Totale kosten Meer info

€ 625

Aantal dagen

1

Overzicht

Vastgoed is voor zorgorganisaties een belangrijk onderdeel in de businesscase en exploitatie van de instelling. Het is dé belangrijkste asset. De uitdaging voor hen is in welke mate het mogelijk is om zorgvisie en het vastgoed elkaar te laten versterken. En vanuit die visie keuzes te maken op het gebied van: exploitatie, investeringsbeslissingen en financieren. Mede gegeven de ontwikkelingen in bekostiging, scheiden van wonen en zorg, extramuralisering, reductie van oppervlakte en bijvoorbeeld Wmo. Deze ontwikkelingen hebben allemaal impact op de keuze voor de exploitatie van het zorgvastgoed.

De leergang zorgvastgoed behandeld is bedoeld voor financiële medewerkers en zorgmanagers bij zorginstellingen, maar ook voor financieringsadviseurs en accountmanagers die betrokken zijn bij zorginstellingen. Daarnaast kunnen ook beleggers aansluiten om inzicht te krijgen in de markt van het zorgvastgoed.

De leergang is opgebouwd uit 2 dagen waarin de volgende onderdelen aan bod komen op het gebied van zorgvastgoed; Beheer, Waardering, Financiering en Juridische Aspecten.

Het betreft een unieke opleiding met ervaren sprekers direct uit de zorg(vastgoed)praktijk.

Deze module is onderdeel van de leergang ‘Zorgvastgoed’. Deze leergang bestaat uit 2 opleidingsdagen. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze dagen los te volgen.

1. Beheer en waardering van zorgvastgoed
2. Financiering en juridische aspecten van zorgvastgoed

Beheer vastgoed

De wijze van exploitatie van het zorgvastgoed heeft dit veel impact op het rendement van de zorginstelling. Een duidelijke visie en strategie en een goed beheer is dan ook essentieel. Tijdens deze dag krijg je inzicht in alle aspecten die bij het beheer van zorgvastgoed spelen. Organisaties dienen er voor te zorgen dat de kapitaallasten geen problemen veroorzaken binnen de integrale bekostiging en dat ze op een meer commerciële manier omgaan met hun vastgoed. Het zelf opstellen van een vastgoedexploitatie, businesscases en het kunnen analyseren van de uitkomsten wordt steeds belangrijker. Daarnaast wordt het verschil duidelijk tussen de gevolgen van het huren, aankopen of zelf realiseren van zorgvastgoed.

Waardering zorgvastgoed
Het tweede deel van de dag staat in het teken van de waardering van zorgvastgoed. De waarde van zorgvastgoed is van veel factoren afhankelijk. Hoe wordt deze waarde door een taxateur bepaalt? Je leert hier om het taxatierapport te doorgronden en een goed oordeel te geven over de waarde en risico’s van het zorgvastgoed. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij een aantal praktijkvoorbeelden o.a. de splitsing tussen wonen enerzijds en care/cure anderzijds.

Gerelateerde Blog items:

kansen en bedreigingen van zorgvastgoed!

Taxaties als stuurmiddel

Opleidingstraject

 • Geen vooropleiding vereist
 • Trainingsdag (6 uur)
Leerdoelen

Leerdoelen Beheer

 • Actuele ontwikkelingen in de regelgeving omtrent zorgvastgoed;
 • Het onderscheid tussen cure en care;
 • Inzicht in de keuzes die zorginstellingen dienen te maken en waarvan deze afhankelijk zijn;
 • Inzicht in alle aspecten die bij het beheer van zorgvastgoed spelen;
 • Vastgoed als bedrijfsmiddel (CREM) – assetmanagement;
 • Zorgexploitatie vs. Vastgoedexploitatie;
 • Het opzetten van de businesscase;
 • Bekostiging van de zorgsector en de businessplannen;
 • Inzicht in de keuze en gevolgen van huren, aankopen of zelf realiseren van vastgoed;
 • Impact van de investeringscyclus voor vastgoed op de exploitatie van de zorginstelling;
 • Bepalen van een duidelijke visie en strategie voor de vastgoedexploitatie;
 • Doorrekenen van businesscases en investeringen en het rendement;
 • Investeringen en onderhoudsplannen;
 • Doelgroepgericht ontwikkelen; onderscheid rol eigenaar vs gebruiker

Leerdoelen Waardering

 • Waarderingsmethodieken van zorgvastgoed;
 • Beoordelen van taxatierapporten en de kritisch kijken naar de waarde;
 • Tot stand komen van de waarde (BAR/NAR, DCF);
 • Risico’s van zorgvastgoed voor de zorginstelling en de financier herkennen en daarop anticiperen;
 • Splitsing tussen wonen enerzijds en cure/care anderzijds;
 • Waarderingsregels voor de jaarrekening (IFRS artikel 9/regelgeving zorg RJ 655);
 • Impact van de Basel regelgeving op de waardering en financiering van het vastgoed;
 • ECB regelgeving tbv DNB/NVB;
 • Sector zorg (om de vraag “wat taxeer je dan in de zorg?” te beantwoorden);
 • Voorbeelden van uitgevoerde taxaties en bespreken taxatierapporten.
Docent

Annette van der Poel

Trainer

Annette werkt al haar hele carrière in het zorgvastgoed en heeft ervaring aan alle kanten van de tafel. Ze slaat dan ook het liefst de brug tussen belegger en zorginstelling met als doel om toekomstbestendig zorgvastgoed te realiseren waarbij de zorginstelling optimaal wordt gefaciliteerd in haar zorgproces, de client prettig verblijft en waar voor de belegger een goed financieel en maatschappelijk rendement wordt behaald.

In 2009 begon zij haar carrière bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance waar zij projectontwikkelaar en acquisiteur van zorgvastgoed was. In 2015 maakte zij de overstap naar CBRE om het zorgvastgoedteam daar verder te laten groeien. De laatste drie jaar dat zij hier werkte stuurde zij het consultancyteam aan. Sinds 1 september 2020 is zij Director Healthcare bij Sectie5.

Jeroen Hermus

Trainer

Jeroen is een bekend gezicht in de ‘zorgvastgoed’-wereld in Nederland. Tot zijn komst naar HCRE heeft hij meer dan 12 jaar als adviseur veel zorginstellingen, banken, ontwikkelaars, woningcorporaties en beleggers geadviseerd op het gebied van hun zorgvastgoed. De laatste jaren was dit in de rol van ‘Head of Healthcare’ bij CBRE. Daarvoor als taxateur zorgvastgoed bij DTZ Zadelhoff. Zijn Master of Real Estate behaalde hij aan de University of the West of England in Bristol (UK). Hij is als (rustend) Register Taxateur aangesloten bij de NRVT en is een Member of the Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS).

Jeroen is trotse vader van 4 jonge kinderen. In zijn vrije tijd is hij vaak aan het hardlopen of speelt hij piano (in zijn bandje).

Data & Locaties

Kies een startdatum en locatie

6 juli 2022
Woerden
Lesdagen
6 juli 2022 09:00 - 16:00
Locatie
MeetInOffice
De Bleek 13
3447 GV Woerden
9 december 2022
Woerden
Lesdagen
9 december 2022 09:00 - 16:00
Locatie
MeetInOffice
De Bleek 13
3447 GV Woerden
Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €625,-

Indien lid Vastgoed Belang zijn de kosten €575,-

Indien je de gehele leergang zorgvastgoed wil volgen is de totale investering €1.195,-. Ben je lid van Vastgoed Belang? De kosten zijn dan €1.050,-.

En is inclusief:

 • Koffie/ thee
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Opleidingsmateriaal, zoals handouts, literatuur en een map
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Inhoudelijk goed, met de mogelijkheid om naar interesse van de deelnemers te verdiepen indien gewenst, kundige docenten, fijne groepsgrootte en veel interactie! Een aan te raden opleiding voor iedereen die geïnteresseerd is in zorgvastgoed. G. Aerts
Nuttige opleiding. Zorgvastgoed wordt vanuit meerdere invalshoeken belicht waardoor de inhoud op ieders werkgebied van toepassing is. Trainers waren kundig. Ook het actuele onderwerp 'duurzaamheid' werd hier besproken en benoemd. J. van den Nieuwenhuijsen - ING Bank

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd