Bedrijfsovername in de praktijk

Praktijkcases, fiscaal juridische aspecten en vastgoedwaardering: gericht op MKB bedrijven
 • Praktijkcases Bedrijfsovername – vermogenskostenvoet, multiple, benchmark en geschillen inz. de waardering
 • Praktijkcases Bedrijfsovername – Fiscaal/ juridische aspecten
 • Vastgoedwaardering in de praktijk (rol van vastgoed bij overnames)

Bent u RegisterValuator (RV) of als accountant geregeld bezig met bedrijfswaardering en overnames? En op zoek naar een inspirerende praktijkgericht opleiding op het gebied van bedrijfsovername?

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

7

Totale kosten Meer info

€ 695

Aantal dagen

1

Overzicht

Introductie

Bent u RegisterValuator (RV) of als accountant geregeld bezig met bedrijfswaardering en overnames? En op zoek naar een inspirerende praktijkgericht opleiding op het gebied van bedrijfsovername?

Wij hebben voor u een unieke opleiding die inzoomt op praktijkcases van de bedrijfsovername en alle aspecten die daarbij komen kijken in de MKB praktijk. Naast de waardering komen ook de financiering, juridisch en fiscale aspecten aan bod en daarnaast wordt als extra onderdeel een kort workshop verzorgd over vastgoedwaardering.

Daarbij heeft u door deze opleiding te volgen ook nog eens 7 PE punten binnen. Er kunnen PE punten toegekend worden voor NIRV en NBA.

Programma

10.00 – 12.15 Praktijkcases Bedrijfsovername – vermogenskostenvoet, multiple, benchmark en geschillen inz. de waardering

12.15 – 13.00 Netwerklunch

13.00 – 15.30 Praktijkcases Bedrijfsovername – Fiscaal/ juridische aspecten

15.30 – 16.00 Korte break met snack

16.00 – 18.15 Vastgoedwaardering in de praktijk (rol van vastgoed bij overnames)

Tijdens dit event leert u als register valuator of accountant samen met andere professionals uit het vak over bijzondere methoden en technieken vanuit de overnamepraktijk. Dit gebeurt uiteraard vanuit de theorie om te duiden waar de grenzen liggen maar vooral ook vanuit de praktische toepasbaarheid.

Zo weet u na afloop hoe het overnameproces verloopt, hoe u daar zelf invloed op kunt uitoefenen en kent u de belangrijkste valkuilen, tips en trucs.

Leerdoelen

Deel 1: Bedrijfsovername en waardering – praktijkcases

Het eerste deel staat in teken van waarderlingsmodellen, geschillen inz. bedrijfswaardering en praktijkcases. De volgende onderwerpen komen aan de orde;

 • Waarderingsmodellen, multiples, vermogenskostenvoet en benchmark.
 • De relatie tussen de gegeven praktijksituatie en de toe te passen waarderingsmethoden;Praktijkvoorbeelden van geschillen bij de rechter en hoe daar door de rechter mee wordt omgegaan. Geschillen bij ruzie tussen de aandeelhouders, scheiding, danwel overlijden;
 • Tips en trucs voor alle betrokken partijen in dit proces

Deel 2: Fiscale en juridische aspecten bedrijfsovername

Het tweede deel staat in teken van juridische en fiscale aspecten bij overnames in de MKB praktijk. Aan de hand van praktijkcases komen de volgende onderwerpen aan de orde;

 • Fiscale gevolgen van de bedrijfswaardering en de bedrijfsoverdracht;
 • Fiscaalvriendelijke familieoverdrachten (minimale waardering en fiscus);
 • Verschil passiva / activa transactie en een aandelentransactie;
 • Tips en trucs voor alle betrokken partijen in dit proces

Deel 3: Vastgoedwaardering in de praktijk

 • Diverse methoden om vastgoed te waarderen
 • Onderscheid panden in eigen gebruik en commercieel verhuurd OG
 • Welke aspecten hebben invloed op de waarde en de courantheid en hoe wordt hiermee rekening gehouden in de waardering?
Docent

Jordy Kleemans

Trainer

Ir. Jordy Kleemans MRE studeerde af aan de Technische Universiteit Eindhoven in Bouwkunde met als afstudeerrichting Real Estate Management & Development. Na enkele jaren werkzaam te zijn geweest als projectmanager en assetmanager bij fondsbelegger Annexum, maakte hij de overstap naar adviseur en taxateur Troostwijk om daar vanuit de bestaande taxatiepraktijk mee te helpen een vastgoedadviespraktijk op te zetten. Inmiddels heeft hij de overstap gemaakt naar de (inter)nationale vastgoedadviseur Savills en is eindverantwoordelijk voor de Nederlandse research en consultancy activiteiten. Hij is gespecialiseerd in het verzorgen van opleidingen op het gebied van vastgoed, vastgoedwaarderingen en corporate real estate.

Sven Verbruggen

Trainer

Mr. Sven G.P.J. Verbruggen RB (1967) studeerde fiscaal recht aan de Tilburg University. Sven is als belastingadviseur verbonden aan De Beer Accountants en Belastingadviseurs te Tilburg en aldaar werkzaam in de algemene mkb praktijk.

Sven houdt zich in zijn dagelijkse praktijk voornamelijk bezig met de fiscale aspecten van fusies en overnames, nationaal en internationaal alsmede (internationaal) belastingadvies op het gebied van vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting.

Naast zijn werk als belastingadviseur, doceert Sven Verbruggen en is maatschappelijk actief in een aantal organisaties, voornamelijk op het gebied van Renewable Energy.

Standaardpersoon

Jaap Bouman

Trainer

Jaap Bouman heeft circa 20 jaar ervaring op het gebied van ondernemingswaardering en is door de jaren heen betrokken geweest bij honderden waarderingsopdrachten in een groot aantal sectoren, in Nederland en in het buitenland. Zijn waarderingswerkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van geschillen, portfolio analyses, fairness opinies, belasting en boekhoudkundige vraagstukken en bij koop of verkoop van ondernemingen.

Zijn werkzaamheden zijn in het bijzonder gericht op waarderingen in het kader van geschillen. Regelmatig wordt Jaap als waarderingsdeskundige ingeschakeld door Rechtbanken en Gerechtshoven (waaronder ook de Ondernemingskamer). Daarnaast treedt hij uiteraard veelvuldig op als partijdeskundige. Ook is hij als deskundige betrokken geweest bij zaken bij het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) en het International Court of Arbitration van het ICC (International Chamber of Commerce).

Data & Locaties

Data & Locaties

Deze opleiding is op dit moment niet als open opleiding gepland. Je kunt de opleiding individueel of incompany volgen met collega’s of je interesse kenbaar maken via de knop voorinschrijven.

Incompany of 1-op-1 opleiding

Wij verzorgen al onze opleidingen ook incompany of individueel. Als meerdere collega’s interesse hebben in dezelfde opleiding is het al snel voordelig om de opleiding incompany te organiseren. Wij zorgen er dan ook voor dat de opleiding volledig wordt afstemd op jou/jullie leerdoelen en praktijk. Voor meer informatie hierover, bel gerust of vraag een offerte aan.

Voorinschrijven

Door middel van voorinschrijven kun je je interesse kenbaar maken voor deze opleiding. Zodra wij voldoende geinteresseerden hebben voor deze opleiding, zullen wij deze inplannen en jou op de hoogte brengen.

Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €695,-

En is inclusief:

 • Koffie/ thee en een verzorgde lunch
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Opleidingsmateriaal, zoals handouts, literatuur en een map
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Pe
Nopd