Bedrijfsopvolging bij vastgoedondernemers

Vastgoedexploitatie als onderneming aanmerken en een succesvol beroep op de BOF doen?
 • Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten in de inkomstenbelasting en successiewet
 • Voorsorteren en bewijsvoering bij aanspraak op de BOF
 • Actuele praktijkvoorbeelden en de laatste jurisprudentie inzake de BOF

De toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten bij de overgang van aandelen in vastgoedvennootschappen staat op dit moment volop in de belangstelling. Wil je weten op welke manier vastgoedexploitatie toch als onderneming kan worden aangemerkt en hoe men zich succesvol kan beroepen op de BOF?

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

3

Totale kosten Meer info

€ 295

Aantal dagen

1

Overzicht

Bij de overdracht krachtens schenking of erfrecht van de aandelen in een vastgoedvennootschap kan men in veel gevallen geen beroep doen op de fiscaal voordelige bedrijfsopvolgingsfaciliteiten (BOF). De BOF geldt namelijk alleen als er sprake is van een onderneming en de fiscus is van mening dat vastgoedexploitatie geen onderneming is. Dit betekent in geval van overlijden dat bij de overgang van een vastgoedportefeuille de totale belastingheffing kan oplopen tot 40%. Terwijl de belastingheffing in potentie slechts enkele procenten bedraagt als het om ondernemingsvermogen gaat. Recente rechtspraak laat echter zien dat in geval van vastgoedexploitatie een beroep op de BOF niet bij voorbaat kansloos is.

In deze bijeenkomst wordt de toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten op vastgoed behandeld. Aan de hand van casusposities en praktijkvoorbeelden worden de verschillende fiscale aspecten van bedrijfsopvolging en vastgoed op een interactieve wijze besproken.

Leerdoelen

Leerdoelen

 • Werking van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten in de inkomstenbelasting en successiewet;
 • Beleggen versus ondernemen;
 • Voorsorteren en bewijsvoering;
 • Overdrachtsbelastingaspecten.
Docent
Standaardpersoon

Aad Rozendal

Trainer
Data & Locaties

Data & Locaties

Deze opleiding is op dit moment niet als open opleiding gepland. Je kunt de opleiding individueel of incompany volgen met collega’s of je interesse kenbaar maken via de knop voorinschrijven.

Incompany of 1-op-1 opleiding

Wij verzorgen al onze opleidingen ook incompany of individueel. Als meerdere collega’s interesse hebben in dezelfde opleiding is het al snel voordelig om de opleiding incompany te organiseren. Wij zorgen er dan ook voor dat de opleiding volledig wordt afstemd op jou/jullie leerdoelen en praktijk. Voor meer informatie hierover, bel gerust of vraag een offerte aan.

Voorinschrijven

Door middel van voorinschrijven kun je je interesse kenbaar maken voor deze opleiding. Zodra wij voldoende geinteresseerden hebben voor deze opleiding, zullen wij deze inplannen en jou op de hoogte brengen.

Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €295,-

En is inclusief:

 • Koffie/ thee
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Opleidingsmateriaal, zoals handouts, literatuur en een map
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Een duidelijke compacte inleiding, training met duidelijke cases aan de hand waarvan de praktijk met de theorie verbonden werd.
De docent heeft veel ervaring in het onderwerp, waardoor aan de hand van praktijkcases de stof helder wordt gemaakt.
Belangrijke materie werd op heldere wijze uitgelegd.

Studieadvies nodig?

Neem contact op

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Pe
Nopd