BBS

Voor een juiste risicobepaling is het correct vullen van BBS van groot belang.
 • Het correct vullen van BBS, aandachtspunten en valkuilen
 • Juist lezen en interpreteren van de BBS-output
 • BBS en factoren die van invloed zijn op de Rating

Een juiste risicobepaling is van groot belang voor je klant. Tijdens deze cursus wordt uitgebreid stilgestaan bij het correct vullen van BBS, de valkuilen, de aandachtspunten en de mogelijke consequenties.

Deze opleiding in-company of 1 op 1 afnemen?

PE-punten Meer info

6

Totale kosten Meer info

€ 495

Aantal dagen

1

Overzicht

Een juiste risicobepaling is van groot belang voor jou als financier en voor je klant. Als financier wil je het risico juist kunnen beoordelen en daarnaast wil je de klant passende financieringscondities aanpassen.

Naast de financieringsaanvraag en je gezond verstand vormt BBS een onmisbare tool om de cijfers juist te interpreteren en het risico te bepalen. Tijdens deze opleiding wordt er stil gestaan bij een aantal aspecten van juist en goed gebruik van BBS. Er wordt stilgestaan bij de werking van BBS. Hoe werkt de techniek achter BBS en met welke valkuilen moet je rekening houden.

Invoer fouten kunnen leiden tot andere uitkomsten waar bepaalde aannames aan ontleend worden. Er zal daarom ook aandacht uitgaan naar het juist vullen van BBS. Je leert tijdens de training hoe je hier scherp op kunt letten en hoe je eenvoudig kunt controleren of je geen invoerfouten hebt gemaakt.

Na afloop van de opleiding ben je bewust van de impact van toegepaste waarderingsregels en antwoorden in de scorecard en wordt de BBS output op een juiste wijze gebruikt, geanalyseerd en gemotiveerd.

Zo ben je na de training beter in staat kredietrisico’s in de financiering ten aanzien van de PD, LGD en EaD te adresseren en toe te passen. Uiteindelijk kan je een juiste risicobepaling vaststellen en kan je de klant een financiering aanbieden die passend is bij zijn risicoprofiel.

Ben je geïnteresseerd in een opfriscursus of ben je net begonnen als accountmanager?
Een (gedeeltelijke) knoppencursus is ook mogelijk voor jou en een paar collega’s!

Opleidingstraject

 • Geen vooropleiding vereist
 • Trainingsdag (6 uur)
Leerdoelen

Leerdoelen

 • Ontwikkelingen in BBS en de impact op het gebruik hiervan;
 • Het goed kunnen lezen en interpreteren van de BBS-output;
 • Het correct invullen in BBS (bv het volledig vullen van alle relevante velden), zoals financieringsgroep, obligo derden (en bijbehorende voorwaarden), zekerhedenoverzicht, jaarcijfers;
 • Consequenties onderkennen van het niet juist invullen van de BBS rapportage;
 • De valkuilen bij het invullen van BBS en factoren die van invloed zijn op de bepaling van de Rating;
 • Zekerheidswaarden in de BBS versie, lezen en interpreteren, relatie met het LGD/ EAD rapport;
 • Invul valkuilen MRA spreadsheet/ jaarcijfers;
 • Beantwoorden en toelichten niet-financiële vragen;
 • Gebruik, interpretatie en analyse van BIS II variabelen zoals PD, LGD en EAD;
 • Risicobepaling in STBK in relatie tot BBS.
Docent

Marcel Geurts

Trainer

Marcel Geurts – “Vrees niet om fouten te maken, sta er voor open van deze fouten te leren”

Na het succesvol afronden van zijn studie bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit in Groningen, heeft Marcel al 20 jaar werkervaring opgedaan in de branche. Door verschillende commerciële functies in het zakelijke segment, bezit Marcel een realistische blik en visie van de praktijk binnen de financiële sector. Enthousiast geeft hij diverse opleidingen waarin vele handvatten worden meegegeven die in de praktijk goed bruikbaar zijn. Onderwerpen die hem sterk liggen zijn kredietrapportage en financiële analyse. Daarnaast is hij financieringscoach, waarin hij actief personen op de werkvloer begeleid op basis van persoonlijk sterke punten en talenten. Hierin ligt een positieve nadruk op onderwerpen die nog verbeterd of verder ontwikkeld kunnen worden.

Data & Locaties

Data & Locaties

Deze opleiding is op dit moment niet als open opleiding gepland. Je kunt de opleiding individueel of incompany volgen met collega’s of je interesse kenbaar maken via de knop voorinschrijven.

Incompany of 1-op-1 opleiding

Wij verzorgen al onze opleidingen ook incompany of individueel. Als meerdere collega’s interesse hebben in dezelfde opleiding is het al snel voordelig om de opleiding incompany te organiseren. Wij zorgen er dan ook voor dat de opleiding volledig wordt afstemd op jou/jullie leerdoelen en praktijk. Voor meer informatie hierover, bel gerust of vraag een offerte aan.

Voorinschrijven

Door middel van voorinschrijven kun je je interesse kenbaar maken voor deze opleiding. Zodra wij voldoende geinteresseerden hebben voor deze opleiding, zullen wij deze inplannen en jou op de hoogte brengen.

Investering

Trainingskosten

De totale investering voor de training is €495,-

En is inclusief:

 • Koffie/ thee en een verzorgde lunch
 • Voorbereidingsmateriaal
 • Opleidingsmateriaal, zoals handouts, literatuur en een map
 • Digitaal deelnamebewijs

De trainingen van FOI zijn vrijgesteld van BTW.

Betaalwijze

In de week voorafgaand aan de training ontvang je de factuur. Deze wordt digitaal verstuurd. Indien er afwijkende factuurgegevens zijn kun je dit doorgeven bij je aanmelding.

Incompany

Vanaf 6 personen kan een incompany opleiding al een financieel voordeel opleveren. Benieuwd naar de kosten voor een incompany opleiding? Vraag HIER een offerte aan.

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Duidelijke uitleg, sterk praktijkgericht. Marcel was ook een hele fijne docent.
Als beginnend accountmanager een zeer leerzame cursus over de beoordeling van financieringen aan de hand van de BBS output. Hiernaast ook inzicht verkregen in hoe ratings tot stand komen en hoe de cashflow beoordeeld kan worden.
Opbouw heel goed, verbanden maar ook tegenstellingen/tegenstrijdigheden in BBS komen goed aan de orde. Diepgang aangebracht aan de totstandkoming van de rating.

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd