Family home 2727636 1920
26-08-2021
Vastgoed
Jaap
Auteur Jaap Huurnink

Woning aanhouden om te verhuren – keep to let

Het is momenteel een veel gehoorde vraag aan de hypotheekadviseur: kan ik mijn oude woning aanhouden om te verhuren? Het zogenoemde Keep-to-let ipv het al populaire buy-to-let. Dit kan een zeer interessante optie zijn, alleen komen daar wel een aantal belangrijke zaken bij kijken.

Key take-aways:

 • Er is toestemming nodig van je huidige hypotheekaanbieder en anders dien je de hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder.
 • De financieringsvoorwaarden, zoals het rentepercentage en de aflossing veranderen omdat het geen eigen woning meer is. De financier behandeld een dergelijke commercieel vastgoed financiering op een andere wijze
 • Er zijn ook belangrijke fiscale gevolgen; namelijk de oude woning komt in box 3 terecht, waardoor de rente niet meer aftrekbaar is.
 • De bijleenregeling is ook van toepassing bij verhuur ipv verkoop. De belastingdienst ziet verhuur namelijk als een fictieve verkoop. Dit betekent een beperking van de het bedrag van de overwaarde in de oude woning de rente van de nieuwe woning niet aftrekbaar zijn.
 • Daarnaast komen bij het verhuren van vastgoed nog andere elementen om de hoek; je moet een huurovereenkomst opstellen, welke rechten en plichten heeft de huurder, hoe bepaal je de hoogte van de huur en welke regels zitten hieraan verbonden?
 • Hoe hoog het uiteindelijke rendement is op je investering is afhankelijk van een aantal factoren, uiteraard van de hoogte van de huur en de financieringskosten, maar denk ook aan bijv. de onderhoudskosten. Een rendementsberekening waar je met al deze aspecten rekening houdt is belangrijk om jouw toekomstplan te bepalen.

Als je het verhuren van je oude woning gedegen wilt aanpakken en/of interesse hebt om te beleggen in vastgoed, bieden onze opleidingen de tools om je daarmee op weg en verder te helpen.

Kijk eens naar ons aanbod vastgoed trainingen en kijk welke opleiding je aanspreekt:

 1. Introductie vastgoedbeleggen
 2. Vastgoed rekenen
 3. Vastgoed financieren
 4. Huurrecht woonruimte
 5. Fiscale en juridische aspecten vastgoed
 6. Vastgoedwaardering

Tijdens onze trainingen krijg je inzicht in de vastgoedmarkt. Aan de hand van praktijkvoorbeelden nemen de trainers je mee in alle aspecten die een rol spelen in het beleggen in vastgoed.

Kijk op deze pagina voor een compleet overzicht van onze vastgoedopleidingen.

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd