Catalogus AF 2
28-09-2000
Finance
Marleen
Auteur Marleen van de Sande

Ketenafhankelijkheid en het Portermodel


De coronacrisis legt het „enorme probleem” van de ketenafhankelijkheid bloot. De grote industrieën zetten producten in elkaar met onderdelen die afkomstig zijn van wereldwijde toeleveranciers. De industrie komt echter niet volledig op gang zolang ieder land zijn lockdownmaatregelen op een ander moment versoepelt. De inkoop van retailers werd geraakt door productiebeperking in mn. China en capaciteitsbeperking in het container- en luchtvervoer tussen China en Europa. Bedrijven die hier last van hebben, zullen daardoor interen op voorraden en waar mogelijk uitwijken naar alternatieve leveranciers in regio’s waar de productie en logistiek niet getroffen zijn. Voor de oplossing van deze (leverings)problemen moeten bedrijven gaan denken in scenario’s.

Hieronder geven we enkele voorbeelden:

De autobranche

FD 28 augustus 2020: Autobranche kampt met grootste omzetkrimp in 25 jaar

Massaal thuiswerken en een laag consumentenvertrouwen zorgen voor een enorme omzetdaling in de auto- en motorbranche. In het tweede kwartaal van 2020 werd er 25% minder verkocht dan in de vergelijkende periode een jaar eerder. Het gaat om de grootste krimp in de afgelopen 25 jaar.

Dat dit impact heeft op de keten in de autobranche zal niemand ontgaan zijn. Auto-onderdelen, autohandelaren, garages, leasemaatschappijen, autofabrikanten voor de productie van nieuwe auto’s merken hier duidelijk de effecten van.

Toch zijn er ook veel bedrijven waar je wellicht niet direct aan denkt en niet snel de link legt met de auto-industrie. Bijvoorbeeld chipmaker NXP. Een groot deel van hun omzet bestaat uit de levering van chips aan de auto-industrie.

FD 28 juli 2020: ‘Chipmaker NXP ziet omzet kelderen door stilvallen auto-industrie’

Daarnaast krijgt NXP nog een klap te verwerken nu Trump de maatregelen voor het importeren van Europese chips heeft aangescherpt (zie FD 2 sept 2020: Nieuwe sancties tegen Huawei raken ook Nederlandse chipmakers.

Onvoorziene omstandigheden waar je als onderneming geen invloed op kan uitoefenen, zoals buitenlands beleid, kunnen dus enorme impact hebben op je bedrijf. Het is belangrijk deze risico’s goed in kaart te brengen en waar mogelijk de afhankelijkheid hiervan te verminderen.

Evenementensector

Ook binnen de evenementensector zijn er naast de gevolgen voor de artiesten, podiumbouwers, tentenverhuur, festivalmuntjes, organisatoren van de festivals, andere minder voor de hand liggende ondernemingen die worden getroffen. Minder zichtbaar op festivals zijn bijvoorbeeld de partijen die de infrastructuur regelen, zoals bijvoorbeeld schoon drinkwater. Omdat de lokale waterleverancier de vraag van vele tienduizenden festivalbezoekers vaak niet aankan, leveren bedrijven als MTD waterpompen, leidingen en watertanks waar miljoenen liters water in opgeslagen kunnen worden.

Voor de tentenverhuur met de focus op evenementen heeft COVID 19 logischerwijs ook de nodige gevolgen. Er is veel onzekerheid over wanneer zij weer enig herstel kunnen verwachten. Een mooi voorbeeld is een tenten verhuurbedrijf die de bedrijfsruimte en logistieke inrichting heeft gebruikt om samen met een collega-ondernemer een productielijn voor desinfectiemiddelen op te zetten. Zoeken naar alternatieven is dus essentieel. ‘Doe je niets? Dan weet je zeker dat het niet goed komt’, aldus Martijn van van Ham Tenten & Podia

Vastgoedsector

Afhankelijk van het soort vastgoed dat wordt verhuurd, heeft de sluiting van de horeca, de retail non-food sector en bijvoorbeeld de sportscholen, ook impact op de eigenaren van het vastgoed. Wanneer deze huurders de huur niet meer kunnen betalen, krijgen zij te maken met leegstand, die in tijden van crisis op sommige locaties lastig weer opnieuw te verhuren is.

Het Portermodel

Het Vijfkrachtenmodel van Porter is een bruikbaar model om de aantrekkelijkheid van een bedrijfstak in kaart te brengen. Dit model vormt een onderdeel van de externe analyse, waarbij leveranciers en afnemers belangrijke factoren vormen. In deze ‘corona-tijden’ is het voor een onderneming belangrijk om dit (weer) te doorlopen en de positie van de onderneming in kaart te brengen.

Praktische tip

  • Kijk als ondernemer/ adviseur eens kritisch naar je leveranciers. Ben je van één van hen afhankelijk, doe dan een gedegen onderzoek naar hoe zij ervoor staan en of zij niet afhankelijk zijn van een keten die lijdt onder de corona crisis. Kijk dus verder dan puur je leverancier.

  • Kijk op dezelfde wijze naar je afnemers. Ben je van één van hen afhankelijk en zijn zij op hun beurt afhankelijk van een ‘getroffen’ sector, ga dan eens goed na hoe zij ervoor staan

  • Breng met het Portermodel de belangrijkste risico’s in kaart. Heb je buitenlandse leveranciers of afnemers? Welke impact kan buitenlandse regelgeving hebben op jouw businessmodel? Denk aan import en exportheffingen.

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd