Shutterstock 619031555
15-07-2021
Finance
Marleen
Auteur Marleen van de Sande

Kennis van de alternatieve financieringsvormen binnen het MKB brengt de banken verder.

De financieringsvolumes van het eerste halfjaar worden weer geteld en samengevat. Hieruit komt naar voren dat de alternatieve financieringsbronnen steeds meer terrein winnen in het MKB. Hoe komt dit en welke impact heeft dit op de financieringsmarkt?

Hoe komt het dat deze alternatieven terrein winnen?

De banken willen graag de MKB-markt blijven bedienen met een voor de bank passend risicoprofiel. De ondernemers willen graag gebruik blijven maken van een bancaire financiering, maar krijgen vaak ‘nee’ te horen bij hun bank omdat het financieren van de volledige vraag een te hoog risico met zich meebrengt en niet past binnen de door de bank gestelde normen. Deze ondernemers richten zich vervolgens tot een intermediair/ onafhankelijk financieringsspecialist en deze begeleid de ondernemer naar een passende (vaak alternatieve) financieringsvorm. Gevolg; de alternatieve financieringsvormen winnen steeds meer terrein in de MKB-markt ten koste van de banken.

De cijfers

De nieuwste cijfers over 2020 zijn nog niet allemaal binnen, maar duidelijk is wel dat de alternatieve financieringsvormen terrein winnen t.o.v. bancaire financiering in het MKB. Hieronder enkele citaten uit recente berichtgeving:

De markt van financiering via crowdfunding lijkt hard op weg om dit jaar te groeien richting de half miljard euro. In het eerste halfjaar werd er al voor 249 miljoen euro opgehaald in Nederland. In heel 2020 was de marktomvang 'slechts' 290 miljoen euro. (kanttekening; 2020 was tgv COVID19 een ‘slecht’ jaar voor Crowdfunding)

Uit: https://www.accountant.nl/nieu...

Volgens Stichting MKB Financiering is de sterke groei in alternatieve financieringen voor het mkb pas het prille begin van een grotere ontwikkeling: ze verwacht dat de totale teller over drie jaar op 4,4 miljard euro staat. Dit zou betekenen dat circa 35 procent van de totale verwachte financiering van minder dan 1 miljoen euro aan het midden- en kleinbedrijf afkomstig zou zijn van andere partijen dan banken. Nu is dat nog 8,3 procent.

Uit: Https://financieel-management....

Recent onderzoek stichting MKB financiering: https://www.stichtingmkbfinanc...

Op zich een positieve ontwikkeling zou je denken, de ondernemer heeft zijn financiering en is geholpen.

Maar zou het nog beter kunnen voor de ondernemer?

Deze alternatieven zijn over het algemeen een stuk duurder dan een bancaire financiering. De rentes liggen hoger, vanwege een andere vorm van funding dan bij de bank en de over het algemeen hogere risico’s bij de aanvragen via deze weg (crowd equity, crowdfunding, achtergestelde lening, factoring).

Kan het ook anders?

Ja dat kan, door het combineren van financieringsvormen, ofwel stapelen. Een combinatie van een financiering bij de bank met een andere financieringsvorm. Dit klinkt als oud nieuws, het is iets dat al heel veel wordt toegepast in de praktijk. Wat wij vaak zien is een combinatie van alternatieve financieringsbronnen samen en in mindere mate een combinatie van een bancaire financiering met een alternatieve financieringsvorm.

Hoe kan dit meer worden gestimuleerd?

Wanneer er meer kennis is bij de accountmanagers van de bank over de mogelijkheden van alternatieve financieringsvormen kunnen zij de ondernemer beter adviseren. De bank moet vaak ‘nee’ verkopen vanwege een te lage solvabiliteit. De voorwaarden zijn vast omlijnd en er is minder ruimte voor uitzonderingen en maatwerk. Onder de 25-30% (afhankelijk van branche en bancair beleid) solvabiliteit is er vaak geen mogelijkheid voor een bancaire lening of krediet.

In dat geval kan stapelen ook een oplossing bieden. We zien dat binnen de bancaire sector wel een combinatie plaatsvindt van lening/ krediet met lease en in mindere mate ook met factoring. Maar bijvoorbeeld het inbrengen van middelen via crowd equity kan in het MKB een hele goede methode zijn om de solvabiliteit te verhogen waardoor deze drempel is weggenomen. Het risico voor de bank is hierdoor lager, waardoor zij (afhankelijk ook van andere factoren) mogelijk toch kan financieren. Het zoeken naar de beste mogelijkheid voor de klant is de uitweg voor de banken anno 2021 voor groei in het MKB-segment.

Voordeel voor de klant; waarschijnlijk is de totale financiering al met al minder duur (volledige financiering tegen 7% in plaats van 20% van de financiering tegen 8% (achtergesteld vermogen), en 80% tegen ong. 4-5 %), dit komt gemiddeld op 5,2% neer. Ook de bank profiteert in deze optie door een toenemend volume in de MKB-markt, houdt aansluiting met de klant voor betalingsverkeer en andere cross-selling en laat bovendien zien dat zij meedenkt met de ondernemer.

Wat ons betreft een duidelijke reden om de accountmanagers te faciliteren met kennis over de alternatieve financieringsmarkt. Wil jij het volume binnen de MKB-markt laten groeien in jouw regio?

Wij bieden al bijna 10 jaar opleidingen aan op het gebied van alternatieve financieringen en kennen deze markt door en door. Met ons permanent actueel platform blijf je continue op de hoogte van de ontwikkelingen hierin. Lees vast verder via onderstaande links, of neem contact met ons voor advies in jouw situatie.

Mogelijkheden

Marleen van de Sande

Partner FOI

Achtergrondinformatie

30 juni 2021: Crowdfunding groeit in 2021 waarschijnlijk door naar een half miljard euro.

https://www.accountant.nl/nieu...

28 juni 2021: Alternatieve financieringsbronnen winnen terrein in mkb

Https://financieel-management....

Opvallende cijfers non-bancaire financiering 2019 (bron; stichting MKB financiering)

• 49.120 non-bancaire financieringen (41% groei)
• Non-bancaire financiering gestegen naar € 2,7 miljard
• Aandeel non-bancair bij financieringen < € 1 miljoen gestegen naar 22%
• Vastgoed financiering meer dan verdubbeld in 2019
• Lease en factoringTest Meer samen 74% van non-bancaire financiering

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd