Businesswoman Company Computer 7357
14-12-2016
Finance

Interesse institutionele investeerders zorgt voor groei Alternative lending market

De kwantitatieve verruiming (ingezet door de ECB) heeft gezorgd voor verstoring van de financieringsmarkt. Grootbanken stallen de overtollige liquide middelen eerder tegen een negatieve rente bij de ECB dan dat deze worden uitgeleend aan het MKB. Daarnaast zorgt de kwantitatieve verruiming voor een koersopdrijvend effect bij aandelen en een (extreem) lage obligatierente. Koersen bevinden zich momenteel op een niveau waarbij er geen juist risico gecorrigeerd rendement meer weerspiegelt wordt. Dit heeft uiteindelijk gezorgd voor een zoektocht naar yield door institutionele partijen waarbij de risk/reward verhoudingen beter in balans zijn. Dit zorgt voor een toegenomen interesse in de alternative lending market.

Diversificatie en verhoging van het rendement

De zoektocht naar yield (van institutionele beleggers) in combinatie met de groei en ontwikkeling van fintech bedrijven zorgt voor diversificatie en (in het merendeel van de investeringen) verhoging van het rendement in de portefeuille’s van institutionele beleggers (Pensioenonderzoek: Expecting the unexpected, 2016). Daarnaast zorgt deze ontwikkeling voor verbreding van het financieringspallet voor MKB-bedrijven. In mei 2017 maakte bijvoorbeeld Aegon bekend dat zij als investeerder van het Duitse platform Auxmoney, € 1,5 mrd beschikbaar stelt voor onder andere leningen aan ZZP’ers en freelancers.

Onze verwachtingen

Wij verwachten dat deze ontwikkelingen zich in snel tempo blijven door ontwikkelen zolang de rentevoet op een historisch laag tarief blijft. Dit biedt voor financieel professionals die optreden als financieringsspecialist de uitdaging om alle veranderingen bij te houden, willen zij de meest optimale financiering kunnen verzorgen voor haar klanten.

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd