Financial 2860753 1920
03-06-2000
Finance
Jaap
Auteur Jaap Huurnink

Dividenduitkeringen in relatie tot in- en verkoop van aandelen


Er is een verlenging van de NOW-regeling aangekondigd, de zogenaamde NOW 2.0, voor ondernemers die in de periode juni tot en met september nog steeds een omzetverlies hebben van >20%.

Deze verlengde NOW-regeling hanteert dezelfde systematiek van tegemoetkoming, maar de nieuwe regeling bevat ook wijzigingen.

Een van deze wijzigingen is dat een bedrijf dat gebruik maakt van de NOW over dit jaar geen winstuitkering aan aandeelhouders doen, geen bonussen aan het bestuur en de directie uitkeren en geen eigen aandelen inkopen. In deze bijdrage zoomen we dieper in op het inkopen van eigen aandelen en de aandelenovername van NIBC en de daarbij behorende dilemma’s van Blackstone.

Hoe gaat inkoop van eigen aandelen in zijn werk en wat is het effect? Het komt over het algemeen vooral voor bij beursgenoteerde bedrijven Het is in een methode om cash uit het bedrijf naar de aandeelhouders uit te keren en om die reden in de nieuwe NOW-regels dan ook niet toegestaan.

Dividend uitkeren of aandelen inkopen

Het is gebruikelijk dat aandeelhouders meeprofiteren als een bedrijf winst maakt. Meestal neemt die winstdeling de vorm aan van dividend. Veel beleggers hechten grote waarde aan een stabiele inkomstenstroom. De kans bestaat echter dat een onderneming moet snijden in de dividenduitkering als de resultaten enige tijd tegenvallen. Om dat te voorkomen, schroeven bedrijven het dividend liever geleidelijk op dan met grote sprongen. Als bedrijven in een goed jaar veel winst maken, kiezen ze er daarom vaak voor om meer eigen aandelen te kopen.

Het kopen van eigen aandelen heeft voor een bedrijf verschillende voordelen. In de eerste plaats is het een teken van vertrouwen als het bestuur de eigen onderneming zo’n aantrekkelijke belegging vindt, dat het bereid is om eigen aandelen te kopen. Door die inkoop neemt het aantal uitstaande aandelen af. Het bedrijf hoeft de winst dan over minder aandelen te verdelen, zodat het dividend in de toekomst sneller kan stijgen. Daar komt bij dat de vraag naar aandelen toeneemt als een bedrijf eigen aandelen gaat inkopen. Hierdoor kan de beurskoers een duwtje in de rug krijgen.

In de huidige tijd zou het voor MKB-bedrijven een methode kunnen zijn om zonder dividend uit te keren toch cash vanuit de onderneming bij de aandeelhouders terecht te laten komen, en om die reden dan ook als restrictie opgelegd in de nieuwe NOW regelgeving.

Dividend uitkeren in het licht van een aankomende aandelentransactie.

Een ander geval dat hier raakvlakken mee heeft is de aandelentransactie van NIBC. Jaap legt in deze video uit wat daar aan de hand is.

https://vimeo.com/425404509/5a...

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd