Bank-note-209104_1920-1
06-12-2019
Nieuws

Direct Lending

Wat houdt het in?

Met direct lending wordt het direct verstrekken van financieren aan bedrijven bedoeld, zonder tussenkomst van een intermediair. Dit doen geldverstrekkers ofwel vanuit de eigen balans, of vanuit bijvoorbeeld fondsen of financieringsplatforms. Deze partijen verzorgen de kredietbeoordeling, administratie en afhandeling. De investering komt vanuit één of meerdere bedrijven die voor het kapitaal zorgen. Spotcap is een “direct lender” die financiert vanaf de eigen balans.

Volume in de MKB-praktijk

In 2018 is er in totaal meer dan €1 miljard verstrekt aan het MKB via non-bancaire financiering. De markt van non-bancaire financiering in Nederland is zeer divers en bestaat uit crowdfunding (23%), kredietunies (1%), direct lending (21%), MKB Beurs (2%), lease (24%) en factoring (29%).

De hoofdbeginselen van direct lending vatten we als volgt samen:

  • Het rentetarief op de leningen wordt gebaseerd op de variabele risicovrije kortetermijnrente, vaak met een minimale ‘vloer’ (floor), plus een stevige vaste opslag.
  • De gemiddelde juridische looptijd van een lening is vier tot zes jaar en de leningen zijn tussentijds beperkt tot niet verhandelbaar.
  • De leningen zijn doorgaans senior secured, wat betekent dat zij zich hoog in de kapitaalstructuur bevinden, met een seniorpositie ten opzichte van andere kapitaalverstrekkers, zoals achtergesteld schuldpapier of aandelenkapitaal.
  • Middelgrote bedrijven hebben doorgaans geen rating van de internationale kredietbeoordelaars (non-rated). Dit betekent dat verstrekkers van leningen aan dit segment zich dus steeds zelf een goed oordeel moeten vormen over de kredietwaardigheid van deze ondernemingen.
  • De leningen hebben voorwaarden die zijn afgestemd op het bedrijf en de kapitaalstructuur (maatwerkconvenanten).

Meer weten? Volg Permanent Actueel Finance via: https://foi.nl/opleidingen/permanent-actueel-finance/

Meer weten over direct lending en andere financieringsvormen in het MKB?
Kijk dan eens naar onze opleiding tot (erkend) financieringsadviseur

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd