Corona3 390x225
17-02-2000
Finance
Mg 0493V2
Auteur Jaap Huurnink

De MKB beurs

Wanneer zet je de MKB-beurs in en welke partijen zijn er?

Afgelopen week is er weer een nieuwe uitgifte aangekondigd van een obligatielening op de NPEX beurs:

"Technologie-onderneming Quest Group uit Middenmeer wil maximaal €2,49 mln ophalen aan de beurs voor mkb-bedrijven Npex. De onderneming, die is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de verkoop van hoogwaardige medische camera’s, geeft een nieuwe 8%-obligatielening uit, waarmee het zijn onderzoeks- en ontwikkelingsplannen wil versnellen en de verkoopactiviteiten wil financieren."

FD 11 februari 2020: Techbedrijf Quest wil €2,5 mln ophalen op Npex-beurs

Volume MKB beurs

In 2019 haalden rond de 50 bedrijven in totaal ongeveer €100 miljoen op via NPEX. Het doel is om in 2020 door te groeien naar €120 miljoen.

Wat is het?

Een platform waarbij beleggers rechtstreeks kunnen investeren in MKB bedrijven.

Dat kan in de vorm van (certificaten van) aandelen en obligaties (leningen) die verhandelbaar zijn.

Voor wie?

Met name voor bedrijven die groeien en op zoek zijn naar extra kapitaal. Dit betreft kapitaal dat niet bancair financierbaar is omdat het te risicovol is. Het gaat dan om bijvoorbeeld innovatieve ondernemingen waarbij het bestaansrecht en het succes nog onzeker is. Het kan ook voor een grote investering in een pand of een nieuwe machine gebruikt worden. In dat geval kun je meestal alleen bij deze beurs terecht voor een deel van de financiering en is er sprake van gestapeld financieren met bijvoorbeeld een bancaire lening.

Van de verschillende MKB-beurzen in Nederland is NPEX veruit de grootste met een totaal van € 95 miljoen aan verstrekte (groei) financieringen. Daarnaast biedt Rabobank sinds een jaar ook deze mogelijkheid met Rabo&Crowd, in samenwerking met Nxchange.

Voorbeelden van ondernemingen die via NPEX kapitaal hebben opgehaald zijn FASTNED (bouwt en exploiteert snellaadstations voor elektrische auto’s), RoodMicrotec (testen en ontwerpen van chips voor in producten).

Bij Rabo&Crowd was de eerste onderneming die gebruik maakte van deze MKB beurs; Billink achteraf betalen. Een ander voorbeeld dat via Rabo&Crowd is gefinancierd is Zonnepark Budel (een van de grootste zonneparken in NL).

Rabo & Crowd

Met Rabo&Crowd worden bedrijven met een financieringsbehoefte aan investeerders gekoppeld. Rabobank financiert een deel van de plannen en de investeerders financieren het andere deel via de “crowd”. Dit zijn bijvoorbeeld klanten, leveranciers en bekenden die geloven in het bedrijf. Maar ook investeerders die op zoek zijn naar nieuwe kansen. Dit gaat niet middels crowdfunding, maar door middel van verhandelbare obligaties op de ‘MKB Beurs’ van Nxchange. De verhandelbaarheid van deze obligaties is een belangrijk verschil met het financieren bij de meeste crowdfunding platforms. Zij noemen dit Crowdfinance.

Bij Rabo&Crowd kun je terecht met een financieringsaanvraag vanaf €200.000,- investeren kan al vanaf €100,-.

NPEX

Op de NPEX beurs kunnen middelgrote MKB ondernemingen middels een aandelen- of obligatie emissie kapitaal ophalen. Ondernemingen dienen minimaal drie jaar te bestaan waarvan één jaar winstgevend. Er moet sprake zijn van een solide organisatie waarvan de continuïteit is gewaarborgd. De financieringsbehoefte bedraagt minimaal € 1 miljoen.

Hoe gaat NPEX te werk

Op basis van de jaarrekeningen wordt een analyse (kredietcheck) gemaakt. Vervolgens wordt er een financiële analyse of waardering uitgevoerd door een onafhankelijk Corporate Finance kantoor. Bij een positieve uitkomst zal een Prospectus worden gemaakt, hierin worden bedrijfsgegevens, de voorwaarden van de emissie en de risico’s verwoord. Dit alles conform de richtlijnen van de AFM. Daarna wordt een aanvraag gepubliceerd op de NPEX-effectenbeurs en is deze open voor inschrijving.

Bij Rabo&Crowd, doet rabobank de analyse en kredietcheck. Je kan ook via een andere adviseur/ partner terecht op de beurs van Nxchange.

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd