Anp 25121429 1200X800
29-01-2021
Vastgoed
Geknipt
Auteur Klaas Kroot

5 tips om uw koopwoning verhuurbaar te maken

Sparen levert momenteel nauwelijks meer wat op. Geen wonder dat steeds meer mensen een (tweede) huis kopen om deze te verhuren. Maar hoe richt u een huurhuis slim in? Hoe verdient u er het meeste aan? Klaas Kroot is professioneel vastgoedbelegger en voormalig directeur van het Financieel Opleidingsinstituut (FOI). In deze blog geeft hij 5 tips om uw koopwoning verhuurbaar te maken.

1. Mik op de juiste doelgroep

Denk goed na voor wie uw huis interessant is. Met een bescheiden tweekamerappartement in het centrum van een stad worden jongere huurders al snel blij. Een woning met tuin in een dorp of een woonwijk trekt vooral gezinnen. Speel slim in op de doelgroep. Creëer bijvoorbeeld een extra slaapkamer in een huis van 150 vierkante meter. Zo vergroot u de groep potentiële huurders.

2. Zorg voor een frisse uitstraling

Een huis met een nette inrichting spreekt de meeste mensen aan. Kies daarom voor neutrale kleuren op de muur. Het liefst wit. Dat is ook praktisch bij het opnieuw verhuren en opleveren door de huurder. Met een duurzame vloer – denk aan laminaat of tegels - en neutrale gordijnen kleedt u de ruimte aan. Daarmee trekt u huurders eerder over de streep. Zorg dat het goed schoon is. Wilt u uw huis gemeubileerd verhuren, kies dan voor stoelen en tafels die tegen een stootje kunnen.

3. Ga voor het maximumaantal verhuurpunten

Om een huurprijs te bepalen, kennen we in Nederland het woningwaarderingsstelsel. Ofwel het puntensysteem. Hoe hoger uw huurwoning scoort, hoe meer huur u mag vragen. Natuurlijk is de grootte van de woonruimte bepalend. Maar er zijn meer criteria. Zo moet het aanrecht langer zijn dan 2 meter en de badkamer tot boven betegeld. Met goed sanitair worden dubbele punten verdiend. Ga na of u de woning kunt aanpassen en daarmee tot een hoger puntentotaal komt. Veel mensen realiseren zich niet dat een dakterras vrij gemakkelijk te maken is. Ook dat loont enorm!
Meer leren over puntentelling? Schrijf je dan nu in bij onze training Puntentelling woonruimte!

4. Investeer in duurzaamheid

Zonnepanelen op het dak. Een warmtepomp als alternatief voor de cv-ketel. En: goede isolatie. Duurzame investeringen zijn minder duur dan u denkt. Sterker nog: het levert vooral veel op. Allereerst stijgt uw woning in waarde. Daarnaast mag u volgens het puntensysteem een hogere huurprijs vragen. Voor huurders is een energiezuinig huis interessant, omdat zij minder kwijt zijn aan energiekosten. Zeker bij renovatie raad ik elke huiseigenaar aan dit rekensommetje te maken.

5. Bemachtig een monumentale status

Bent u eigenaar van een huis met historisch karakter? Probeer bij de gemeente te achterhalen of uw huis misschien in aanmerking komt voor een monumentale status. Ook daarmee mag u een hogere huur vragen.

Alles weten over het beleggen in vastgoed? Wordt een succesvol vastgoedbelegger met de leergang vastgoedbeleggen van FOI.

Woonfonds maakt het consumenten mogelijk om een huis te kopen en deze te verhuren. Met de Woningverhuur Hypotheek financiert u tot 70% van de waarde van uw woning in verhuurde staat. Let op: dit is géén standaard hypotheekvorm. Specialistische kennis van adviseurs is dan ook noodzakelijk. Op woonfonds.nl/woningverhuur vindt u een gespecialiseerde adviseur in uw buurt.

Meer weten over investeren in vastgoed of vastgoedbeleggen? Kijk dan eens naar onze leergang vastgoedbeleggen!

De leergang bevat de volgende modules:

1. Introductie vastgoedbeleggen
2. Vastgoedrekenen
3. Vastgoedfinancieren
4. Huurrecht woonruimte
5. Fiscale en juridische aspecten bij beleggen in vastgoed
6. Vastgoedwaardering

De volgende modules zijn optioneel en zijn een goede aanvulling op de leergang:

Huurrecht bedrijfsruimte

Puntentelling woonruimte

Blijf op de hoogte van ons aanbod met onze nieuwsbrief

Certificering

Cedeo
Belasting
Nopd