Succesvolle sessies FOI - Vastgoed Journaal

Investeerders, accountmanagers, economen en ga zo maar door. Bij de twee masterclasses die FOI dit jaar hield in samenwerking met Vastgoedjournaal waren vele vastgoedprofessionals aanwezig. Ze hadden met elkaar gemeen dat ze hun kennis wilden verbreden en op het hoogste niveau houden. FOI ging die uitdaging graag aan.

Nick van Ommeren en Larissa Staal hebben een verschillende achtergrond. De een is een doorgewinterde vastgoedman met een eigen bedrijf, de ander werkt als senior accountmanager leasing retail bij ING Real Estate. Beiden volgden ze de masterclass beoordelen solvabiliteit van de huurder van FOI en beiden zijn ze enthousiast. Van Ommeren: “Het blijft belangrijk om jezelf te ontwikkelen en bij te spijkeren, de sessie was zeer leerzaam.”

Die ene stap extra zetten

De masterclass werd gegeven door FOI-directeur Klaas Kroot. “Je kon merken dat hij zelf enorm veel kennis van zaken heeft”, zegt Nick van Ommeren. “Klaas Kroot hield een inhoudelijk sterk en tegelijkertijd praktijkgericht verhaal. Er was voldoende ruimte om vragen te stellen en met elkaar van gedachten te wisselen. Zijn bevlogenheid werkt aanstekelijk.”

Larissa Staal, die in haar werk soms te maken krijgt met startende winkeliers, zegt veel gehad te hebben aan de tips die werden gegeven. “Waar moet je op letten als je naar de balans kijkt? Welke vragen moet je stellen? Welke antwoorden kunnen een indicatie zijn dat iets niet klopt? Dat is voor mijn functie zeer waardevol.”

De adviezen vielen ook bij Nick van Ommeren in goede aarde. “Al is het maar om je eigen mening bevestigd te zien. Vooral de persoonlijke benadering van huurders, zoals die aan de orde kwam, sprak me aan. Daar ga ik zelf ook meer tijd voor uittrekken. Door het inzicht dat ik heb gekregen, kan ik net die ene stap extra zetten met mijn bedrijf.”

De herfinancieringsmarkt & beïnvloeding van rentetarieven banken

De tweede masterclass ging dieper in op de herfinancieringsmarkt & beïnvloeding van rentetarieven banken. De deelnemers kwamen uit heel het land. Er waren professionals van Van Lanschot Bankiers, BAM Woningbouw en de gemeente Deventer, maar ook investeerders, adviseurs en projectontwikkelaars. Het was een mooi divers gezelschap, vindt Erna Mons van de Lenferink Groep in Zwolle. “Hierdoor kwam er een goede discussie op gang.”

Feeling met werkwijze banken

Als controller zit Erna Mons regelmatig samen met de directie om de tafel om te kijken waar herfinanciering noodzakelijk is. “Ik hoopte meer feeling te krijgen over hoe banken dit soort zaken aanpakken en welke informatie voor hen van belang is. Dat is goed gelukt, ik heb daar veel meer inzicht in gekregen.”

Dat ze er in haar dagelijkse werk ook echt wat mee kan, bewijst het praktische schema dat de deelnemers meekregen en dat nu op haar bureau prijkt. De masterclass smaakte wat haar betreft wel naar meer. “Na afloop concludeerden we met de docent en een aantal deelnemers dat het misschien wel aardig zou zijn om aan de hand van het uitgereikte schema een casus uit te werken tot een concrete (her) financieringsaanvraag.”