Blog: blockchain technologie en de impact voor het MKB

In september 2016 publiceerde het FD een artikel over de ontwikkelingen bij BNP Paribas en de toepassing van blockchain technologie: ‘BNP Paribas ontwikkelt blockchainplatform voor mkb-obligaties’.

De potentie van de blockchain technologie is niet onopgemerkt gebleven door financiële instellingen. In 2014 is het technologie bedrijf R3CEV LLC  opgericht waarin 45 financiële instellingen (waaronder Goldman Sachs, HSBC, BNP Paribas, Wells Fargo en ING) participeren en samenwerken om de technologie verder te ontwikkelen en implementeren in hun dagelijkse dienstverlening. De toepasbaarheid van de blockchain technologie zal de komende jaren verder vorm krijgen. Uiteindelijk zal dit resulteren in toepassingen die voordelen bieden aan beide partijen, zowel de financiële instellingen als de MKB-ondernemers hebben baat bij deze ontwikkeling.

Wat is blockchain technologie en welke impact kan dit hebben voor het MKB?

U moet hierbij denken aan een veranderende infrastructuur bij banken die veel efficiënter zal worden, de snelheid van transacties zal toenemen, de foutmarge zal kleiner worden en uiteindelijk kan hetzelfde werk verzet worden met minder personeel. Voordelen die de MKB-ondernemer zal ondervinden zijn toename in de transactiesnelheid (kleiner kapitaalbeslag) en lagere transactie kosten.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere toepassingen te bedenken naast de beschreven lancering van een blockchainplatform voor mkb-obligaties. Toepassingen waar u aan moet denken zijn: crowdfundplatformen, de hypotheekmarkt of het handelsverkeer. Voordeel van deze toepassingen is dat er een gedecentraliseerde financiële markt ontstaat (minder afhankelijkheid van uw huisbank),  waarbij computers onafhankelijk van elkaar tot hetzelfde resultaat komen (verkleinen foutmarge en efficiency slag) waarbij de zwakste schakel (de mens) er tussenuit gehaald is.

Achtergrondinformatie over Blockchain

Blockchain is een disruptive technologie en heeft de potentie om het huidige financieringslandschap, grondig op zijn kop te zetten. Blockchain is bekend geworden als de datastructuur achter het bitcoin netwerk. De blockchain technologie laat zich het beste beschrijven als een decentraal netwerk van computers die gezamenlijk alle mutaties in afzonderlijke databases bijhouden. Wanneer er een transactie verwerkt wordt registreren en controleren alle computers de betreffende transactie. Dit decentrale netwerk bestaat vaak uit duizenden servers die een wereldwijd netwerk met knooppunten vormen (nodes). Iedere 10 minuten worden de databases gesynchroniseerd waardoor elke transactie verwerkt is in elke afzonderlijke database. Dit maakt iedere aanval op de blockchain kansloos waardoor het risico van fraude wordt geminimaliseerd. Daarnaast wordt de foutmarge aanzienlijk verkleint doordat er geen tussenkomst is van menselijke handelingen.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de financieringsmarkt en de toepasbaarheid van alternatieve financiering op uw eigen financieringsbehoefte? Neem dan contact met ons op. Onze opleidingsadviseurs informeren u graag over de relevante opleidingen en de opleidingsmogelijkheden!

Door: Tim Ficken, Financieel opleidingsadviseur & ontwikkelaar bij FOI.