Opleiding De basisprincipes van Lean: het vliegtuigspel

Een inspirerend spel om medewerkers op een ludieke manier kennis te laten maken met de basisprincipes en voordelen van inzet van de Lean filosofie! Lees er meer over in deze blog.

Wat is Lean?
Lean is een langetermijnvisie op de manier van werken van de organisatie. Het is een cultuur waar respect voor klanten en medewerkers centraal staat. Een manier van werken waarbij alles en iedereen in de onderneming zich richt op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Hiervoor worden de zogenaamde verspillingen geëlimineerd. Door de verspillingen centraal te stellen creëer je maximale toegevoegde waarde voor de klant tegen een minimale inspanning. Hierdoor verbetert de kwaliteit, worden doorlooptijden voor de klanten verkort en verminderen de interne kosten. Dat heeft een positief effect op zowel de klanttevredenheid, de medewerkerstevredenheid als de winst.

Kennis maken met de belangrijkste basisprincipes van Lean?
Om als afdeling op een leuke manier kennis te maken met de basisprincipes van Lean is het vliegtuigspel ontwikkeld. Gedurende 3 rondes produceren medewerkers in teams papieren vliegtuigjes. Zo kunnen zij ervaren welke overeenkomstige verspillingen het proces van vliegtuigjes produceren heeft met het eigen werk binnen het bedrijf. Tussen de rondes door wordt er 2 keer 3/4 uur theorie van de basisprincipes Lean behandeld zodat medewerkers een aantal ‘quick wins’ direct de volgende dag kunnen inzetten in het eigen werk.

Het vliegtuigspel kan ook gebruikt worden als teambuildingsdag met een leeraspect. De ervaringen van eerdere deelnemers zijn erg positief. Niet alleen omdat ze een leuke middag met elkaar hebben, maar juist ook door de samenwerking met elkaar. Dat is essentieel binnen bedrijven die werken volgens de Lean filosofie!

Hoe hebben anderen het vliegtuigspel ervaren?
Medewerkers van een accountantskantoor hadden de volgende vraag:
“Kunnen jullie onze vennoten leren hoe we de verspillingen in het proces van het opstellen van jaarrekeningen inzichtelijk kunnen maken? We hebben veel transport, wachttijd en reviews in het proces zitten. De klant moet hierdoor onnodig lang wachten en het levert intern ook onnodig stress op bij diverse medewerkers.”

Hun reactie na het spelen van het vliegtuigspel:
“We hebben in het vliegtuigspel gezien dat we op diverse vlakken nog wel wat te verbeteren hebben.”

“Wat een leuke teambuildingsdag! We hebben veel lol gehad en ook nog wat geleerd. We waren zeker de beste vliegtuigbouwers met de minste verspillingen;-).”

Ook kennismaken met de basisprincipes van Lean d.m.v. het vliegtuigspel?
Het vliegtuigspel wordt verzorgd door Ellen Claassen (Lean consultant & Verandermanager). Lees hier haar blog over het vliegtuigspel. 

Heeft u interesse om het in te zetten en de eerste beginselen van Lean te leren? Neem dan contact op via [email protected] 

  • Duur: 4 uur
  • Kosten: €1500,-

Leerdoelen

Op een inspirerende manier kennismaken met de basisprincipes en voordelen van de inzet van de Lean filosofie! 

Inschrijfmogelijkheden

  • Direct inschrijven
  • Voorinschrijven
  • In company-training
  • 1-op-1-training

Meer informatie?

Marleen van de Sande
Tel. 013-5385120
[email protected]

De docent van deze opleiding